Predstavljen "Vindouz 7"

Najnovija verzija Majkrosoftovog operativnog sistema za personalne računare "Vindouz 7" svečano je predstavljena na tajnoj lokaciji u njujorškom Sohou.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

00:22

Default images

Prezentacija je istovremeno održana u celom svetu, a ekskluzivnu priliku da se, u SAD-u upozna sa njegovim karakteristikama, imao je B92. Kompanija Majkrosoft”, koja ga je proizvela, očekuje da će "Vindouz 7" korisnicima omogućiti brži rad na računaru i obavljanje svakodnevnih zadataka.

Prezentacija je, pred 180 novinara i ljudi iz IT sveta, održana na tajnoj lokaciji u njujorškoj četvrti Soho.

Kao jedini izveštač iz Srbije, predstavljanju najnovije verzije Majkrosoftovog operativnog sistema, prisustvovala je urednica stranice Tehnopolis na sajtu B92 Jovana Milićević.

Ona za slušaoce B92 ekskluzivno prenosi detalje o tome.

“Glavni govornik bio je Bred Bruks, koji je napravio paralelu sa sedam svetskih čuda i Vindouzom 7. Neke od tih novih opcija su podrška za multi-tač, govorio je o objedinjavanju različitih kućnih uređaja X BOX, TV, Internet, foto frejmovi, nekim softverskim poboljšanjima kao što su novi taskbar, način uređivanja podataka“, navodi Jovana.

“Više neće postojati folderi, već biblioteke koje pomažu korisnicima da lakše organizuju svoje podatke. Zapravo je 'Vindouz 7' sve ono što je 'Vista' trebalo da bude“, kaže ona.

"Glavna prednost je što ‘Majkrosofot’ više ne fokusira svoje proizvode ka poslovnim korisnicima, već se fokusirao na obične korisnike i samim tim neke karakteristike koje će nam olakšati svakodnevni rad na računaru su sada prisutne. U odnosu na 'Vistu', ovaj sistem bi trebalo da donese znatno veće poboljšanje", očekuje Jovana.

O tome da je "Vindouz 7" uspešna zamena za prethodni operativni sistem "Vistu", posvedočio je za B92 IT operater Momčilo Jovanović.

On međutim ima i nekih zamerki na funkcionisanje tog operativnog sistema.

“Pravljen je da bude operativni sistem koji za kućnog korisnika omogućava najlakšu interakciju sa Internetom i raznim vezanim multimedijalinim sadržajima, kao što su filmovi i muzika. Sve to omogućava lakše integrisanje sa drugim kućnim sistemima kao što je kućni bioskop“, kaže on.

“Ima jedna stvar koja je mogla da bude bolje urađena. Povezivanje u houm grupu je urađeno na jedan malo čudan način. Prevashodno zato što korisnik ne može sam da izabere šifru za povezivanje računara, već mu sam operativni sistem ponudi jednu prilično rogobatnu alfanumeričku šifru. Ona važi za sve računare u grupi. Korisnik mora negde da je zapiše, jer ju je teško zapamtiti“, kaže Momčilo Jovanović.

Istovremeno, prezentacije novog "Vindouza 7" održane su i u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Korisnicima u Srbiji taj operativni sistem biće dostupan odmah, pošto su računarske firme već počele da ugrađuju novi operativni sistem u računare namenjene za tržište.

Opširnije možete o novom operativnom sistemu Majkrosofta čitajte u našoj rubrici Tehnopolis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: