Krivične prijave zbog zloupotreba

Tokom dana biće podnete krivične prijave protiv osam osoba uhapšenih zbog malverzacija pri nabavci nameštaja u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

09:12

Default images

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova da specijalnom tužilaštvu tokom dana podnese krivičnu prijavu protiv osam osoba privedenih zbog sumnje da su oštetile budžet Beograda za više od 65 miliona dinara.

Podsetimo, bivši član Gradskog veća u Beogradu zadužen za zdravstvo, Vladan Šubarević, i više bivših direktora zdravstvenih ustanova uhapšeni su juče zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj pri nabavci medicinskog nameštaja za potrebe Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", Specijalne bolnice "Sveti Sava" i domova zdravlja Zvezdara i Palilula.

Kako je saopštio MUP Srbije, policija je, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, odredila pritvor do 48 sati Vladanu Šubareviću (1962), Slobodanu Paunoviću (1957), Đovaniju Akroljanu (1969), Nikoli Miliniću (1963), Jasminki Jelić (1953), Milanu Saviću (1962) Dobrili Vekić (1955) i Zoranu Ivankoviću (1951).

Policija, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, privela je osam osoba osumnjičenih za malverzacije pri nabavci nameštaja u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Radisavljević je za B92 potvrdio da je njegovo tužilaštvo uključeno u ovaj slučaj.

"Da li će još neko lice u međuvremenu biti lišeno slobode i obuhvaćeno našom istragom, u ovom momentu ne mogu da kažem, i to zapravo zavisi od stanja dokaza i materijala koji bude prosleđen tužilaštvu i do koga budemo došli u toku efektivnog vođenja daljeg krivičnog postupka", objasnio je Radisavljević.

Na vest o hapšenjima reagovali su ministar zdravlja Tomica Milosavljević i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, o čemu možete čitati u posebnoj vesti. Inače, kako se navodi u saopštenju policije, Šubarević je za članove grupe, Slobodana Paunovića, suvlasnika i direktora preduzeća "Recipe medikal suplajz" iz Zemuna i Đovanija Akroljana, direktora predstavništva ”Kedrion SPA“ u Srbiji, sačinio plan delovanja i direktoru KBC “Bežanijska kosa” Nikoli Miliniću i pomoćnici direktora za nemedicinske poslove Dobrili Vekić, direktoru specijalne bolnice ”Sveti Sava“ Milanu Saviću, direktorki Doma zdravlja ”Milutin Ivković“ Palilula Jasminki Jelić, i direktoru KBC ”Zvezdara“ Zoranu Ivankoviću omogućio dobijanje sredstava za nabavku nameštaja iz budžeta Skupštine grada.

Na taj način oštetili su gradski budžet za 65.495.224,98 dinara, u periodu od 1. juna 2007. do 1. juna 2008.

U tužilaštvu zasad ne preciziraju šta je konkretno nabavljano preko spornih tendera, ali su mediji proteklih meseci izveštavali da je recimo KBC "Bežanijska kosa" nabavila medicinski nameštaj, ali i baštenski suncobran po ceni od 279 000 dinara.

Među uhapšenima su direktori dva preduzeća, "Resipi medikal suplajz" i "Kedrion SPA", preko kojih je i išla nabavka nameštaja.

Svi privedeni su, kako saznaje B92, saslušani u policiji, a većina njih se branila ćutanjem. Za propuste u javnim nabavkama i nenamensko trošenje novca nekadašnje direktore zdravstvenih ustanova u Beogradu u oktobru prošle godine je optužila sada već bivša sekretarka za zdravstvo dr Dragana Jovanović, koja je na tu funkciju juče podnela ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: