Crna Gora i Priština o granici

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen najavio je da će Crna Gora rešavati s vladom u Prištini pitanje granice i da se to pitanje neće politizovati.

Izvor: FoNet

Petak, 23.10.2009.

12:16

Default images

Vlasti u Prištini najavile su početak pregovora sa Vladom u Podgorici oko razgraničenja sa Crnom Gorom, pošto su završili demarkaciju granice i uspostavili diplomatske odnose sa Makedonijom, prenela je RTV Crne Gore.

Portparol vlade u Prištini Memli Krasnići rekao je da očekuje da s Vladom Crne Gore uskoro počnu i pregovori o granici i ocenio da "tu ne bi trebalo da bude problema".

Predstavnici 16 sela u okolini Peći i Dečana protestovali su početkom nedelje na granici sa Crnom Gorom zbog navodno pogrešno postavljenih graničnih obeležja čime im je, kako kažu, oduzeto hiljadu hektara zemlje koja pripada opštini Peć.

Oni su zahtevali da budu pomerene granične oznake, koje su postavljene na mestima gde su ranije bile oznake Kfora.

"Pitanje granice sa Kosovom Crna Gora neće politizovati i o tome ćemo razgovarati sa Prištinom", rekao je Roćen za „Vijesti“.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa Crne Gore sa Kosovom nije prioritet vlasti u Podgorici, ali će to pitanje svakako doći na dnevni red u periodu pred nama, najavljeno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

Kosovski Albanci tvrde da im je posle potpisivanja Kumanovskog ugovora 1999. godine učinjena šteta, pošto su se njihova imanja našla na crnogorskoj teritoriji. Oni optužuju Crnu Goru da je oduzela zemlju koja decenijama pripada njihovim porodicama i najavljuju da će podići tenzije ukoliko se to pitanje ne reši onako kako žele.

Gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač ponovio je da se "granica sa Kosovom neće menjati jer Crna Gora ništa nikome nije oduzela".

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti ranije je najavio da bi moglo da bude problema oko hiljadu hektara zemlje koja navodno pripada opštini Peć i da bi taj problem mogao biti rešen jedino ako se crnogorske vlasti budu pridržavale granica određenih Ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: