Bajden: Veća uloga u bezbednosti

Potpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao je u Bukureštu države centralne i istočne Evrope da preuzmu veću ulogu u borbi protiv opasnosti po bezbednost u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

21:02

Default images

"Došlo je vreme centralne Evrope. Zato mi u Americi više ne razmišljamo šta možemo da uradimo za centralnu Evropu, već šta možemo da uradimo (zajedno) sa centralnom Evropom", rekao je potpredsedniki Bajden u govoru u Bukureštu.

On je takođe pozvao zemlje centralne i istočne Evrope da bliže sarađuju sa nekadašnjim državama sovjetskog bloka koje nisu članice zapadnih saveza.

"Vi možete da pomognete Moldaviji, Gruziji i Ukrajini na putu ka trajnoj stabilnosti. Došao je red da vi pređete u vodstvo", rekao je Bajden.

Bajden ove nedelje obilazi Poljsku, Rumuniju i Cešku kako bi razgovarao sa predstavnicima tih zemalja koje su zabrinute zato što je predsednik Barak Obama odustao od plana prethodne administracuije Džordža Bušove da izgradi sistem antiraketne odbrane u srednjoj Evropi.

On je ranije danas u Bukureštu izjavio da je zadovoljan odlukom rumunske vlade da prihvati novi plan administracije u Vašingtonu o sistemu odbrane koji će zameniti Bušov antiraketni štit.

Potpredsednik SAD je u okviru četvorodnevne turneje već posetio Varšavu, a kasnije večeras putuje u Prag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: