Smenjen šef grčke policije

Grčki ministar unutrašnjih poslova Mihalis Hrisohoidis smenio je šefa policije zbog pritužbi na "proizvoljno ponašanje" policije pri privođenjima u Atini.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

17:38

Default images

Hrisohoidis je tražio ostavku Vasilisa Ciaturasa, koji je bio na položaju šefa grčke policije od 2007. godine, posle intervencije policije u kafeu na trgu Egzarhia prilikom predstavljanja jedne knjige posle čega je privedeno nekoliko pristalica levice.

"Ponašanje policajaca koji su upali u lokal tokom prezentacije knjige i hapšenje nekih od učesnika je neprihvatljivo", rekao je Hrisohoidis novinarima i "javno se izvinio" zbog privodjenja.

Intervenciji policije prethodili su sukobi izmedju policajaca i male grupe mladih koji su na njih bacali kamenice a zatim pobegli.

Mladi su protestovali zbog pojačanog prisustva policije u kvartu Egzarhia od dolaska nove socijalističke vlade posle prevremenih parlamentarnih izbora od 4. oktobra.

Hrisohoidis je prošle nedelje rekao da je odlučan da uvede red u problematičnim kvartovima Atine, ali je i podvukao da poštovanje zakona ne važi samo za gradjane nego i za državu.

"Preterana revnost koja dovodi do logike šerifa i Ramboa nije dobar put", rekao je ministar. On je najavio da će biti formirana specijalna kancelarija gde gradjani mogu da ulažu žalbe na arbitrarno ponašanje policije.

Sukobi izmedju policije i mladih u kvartu Egzarhia pojačali su se od decembra 2008. godine nakon što je policija greškom ubila jednog tinejdžera. Smrt mladića izazvala je velike nerede u Atini i drugim grčkim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: