Početak suđenja bez Karadžića

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić obavestio je Haški tribunal da se neće pojaviti na početku suđenja, zakazanom za 26. oktobar.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

10:51

Default images

U pismu sudijama, Karadžić je naznačio da "odbrana nije spremna za proces...koji bi počeo kako je određeno 26. oktobra". Karadžić je ranije tražio da mu sud produži vreme za pripremu, nagoveštavajući da bi bio spreman za proces u maju ili junu sledeće godine, ali je Tribunal to odbio.

"Moje stupanje u proces pod ovakvim očiglednim okolnostima bilo moj jedini zločin zbog kojih bi zaslužio prezir svih žrtava rata i prokletstvo pokoljenja", naglasio je Karadžić.

Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić je, reagujući na Karadžićevo pismo, izjavila da "u ovom trenutku nema naznaka da proces neće početi kao što je zakazano".

Jelačićeva je naglasila da je "kontrola procesa isključivo u rukama sudija".

Karadžić, koji se zastupa sam, optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

On je ranije tražio da mu sud produži vreme za pripremu, nagoveštavajući da bi bio spreman za proces u maju ili junu sledeće godine, ali je Tribunal to odbio.

Ponavljajući da veruje da "po više osnova nije trebalo da se nađe pred Tribunalom", Karadžić podseća sudije da je, kada se našao, sarađivao sa sudom "u uverenju da će ovaj proces biti egzemplaran...i zapamćen kao model fer suđenja i osvetljavanja krize na način prava i pravde".

"Danas, s obzirom na preuranjeno zakazivanje početka suđena, izgleda da je ta moja kooperativnost dala rezultate veoma štetne po mene, po pravo i po pravdu. Kao rezultat, imamo najgori mogući scenarij, koji bi morao biti izbegnut po svaku cenu - početak procesa koji nije pripremljen", naglasio je Karadžić.

Prema Karadžiću, taj proces je "najveći, najosetljiviji i najvažniji pred Tribunalom", zato što bi trebalo da "utvrdi konačnu istinu o našem konfliktu, stavi tačku na staru i otvori novu stranicu istorije".

"Proces koji će odrediti buduće odnose naroda u regionu za najmanje naredno stoleće, a možda i zauvek", ocenjuje optuženi.

Karadžić u pismu tvrdi da je odbrana, pri tom, "uskraćena za apsolutno minimanlne uslove za pripremu koja bi joj omogućila da bude ozbiljan i uvažen oponent".

"Dakle, sa tog fundamentalnog 'sine qua non' preduslova - ovaj proces nije spreman za početak, jednostavno zato što odbrana nije dobila dovoljno vremena i resursa da se pripremi", tvrdi Karadžić.

On navodi i da mu se ne može reći da je to njegova greška zato što je odlučio da se brani sam, zato što je to "legalno i legitimno pravo".

"Moja odluka da se sam zastupam nije bila laka i nije izraz nepoverenja u advokate, već uverenje da je faktičko stanje toliko komplikovano da ga može razumeti i predstaviti samo neko ko je u svemu učestvovao od prvog do poslednjeg dana", piše Karadžić.

Karadžić ocenjuje i da bi "ako bi proces počeo pogrešno, bez sumnje i tekao pogrešno, a na kraju takvog procesa, svaka presuda bi izgledala kao ispravna".

"Ja i ceo moj tim nastavićemo sa pripremama na najintenzivniji način, a mi to možemo da uradimo mnogo ranije nego bilo koji drugi tim ili pojedinac. Čim budemo spremni, sa zadovoljstvom ću informisati veće i tužilaštvo nekoliko nedelja unapred", zaključio je Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: