Potraga za utopljenicima

Grupa kosovskih Albanaca utopila se u Tisi pri pokušaju da ilegalno pređu granicu Srbije i Mađarske. Za sada se 15 osoba smatra nestalim.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2009.

08:55

Default images

Kosovske vlasti potvrdile su danas da se grupa kosovskih Albanaca utopila na Tisi pri pokušaju da ilegalno pređe granicu Srbije i Mađarske, preneli su mediji u Prištini. Traga se za 15 nestalih osoba, navedeno je iz kosovskog Ministarstva inostranih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske obavestilo je Prištinu o nesreći na reci Tisa između Subotice i Segedina.

Portparol kosovske policije Arber Beka je izjavio da je Interpol u Mađarskoj zatražio od organa bezbednosti na Kosovu pokretanje istrage o nestalim osobama sa Kosova, za koje se sumnja da su utopljene u Tisi.

Prištinski mediji prenose da je u Tisi utopljeno 15 kosovskih Albanaca. Sumnja se da se grupa udavila između 14. i 16. oktobra.

Davljenje 15 osoba je potvrdio kosovski Albanac koji je uhapšen protekle nedelje u Mađarskoj, tvrdeći da je preživeo potapanje čamca.

"Uhapšeni Agron Rama, kazao je da je zajedno sa još 18 ili 19 osoba bio u barci. Kada je barka počela da tone, on je uspeo da spase dvoje dece, ali ne i svoju ženu", kazala je Albana Bećiri, portparol kosovskog Ministarstva inostranih poslova.

Tom ministarstvu su se obraćali brojni članovi porodica prijavljujći svoje bližnje koji su krenuli ka zapadnoj Evropi, strahujući da su oni među nastradalima.

Mediji u Prištini prenose da je pronalaženje tela veoma teško, imajući u vidu da se tragedija dogodila na vodi.

Ovo je najveći broj stradalih kosovskih Albanaca nakon 1999. godine, kada su desetine njih zajedno sa Albancima iz Albanije izgubili živote pri pokušaju da ilegalno uđu u Italiju, preko Jadranskog mora.

Obaveštena policija u Srbiji

Načelnik subotičke policije Borivoj Mucalj izjavio je da je od mađarskih kolega obavešten da se prilikom ilegalnog prelaska granici na reci Tisi, na mađarskoj strani prevrnuo čamac da je pronađena jedna mrtva žena, a da se za ostalima traga.

Jedna osoba i dvoje dece su isplivali i oni su živi i nalaze se u Mađarskoj, a koliko tačno osoba je bilo u čamcu za sada niko ne govori, rekao je on.

Mucalj je naveo da je obavešten "da je prilikom ilegalnog prelaska u rejonu takozvane Mrtve Tise u visini naseljenog mesta Martonoš, na mađarskoj strani" došlo do prevrtanja čamca u kojem je "najverovatnije došlo do utapanja većeg broja osoba".

"Za ostalima se traga...To je sve što smo dobili prilikom razmene pisama po lokalnoj mešovitoj komisiji gde sam ja predstavnik sa naše strane, a general Janoš Lukač sa mađarske strane", precizirao je Mucalj.

Načelnik Policijske uprave u Subotici je rekao i da se reka Tisa, u delu na kom je došlo do prevrtanja čamca kompletno nalazi na mađarskoj strani.

Mucalj je objasnio da je razmenom pisama uobičajna način komunikacije između dve lokalne mešovite komisije koje su zadužene za saradnju na granici između dve države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: