"Hologramska turneja" protiv droge

U Srbiji čak 15 odsto učenika prvih razreda srednjih škola bar jednom probalo neku drogu.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

13:29

Default images

Iako zabrinjavajući, taj broj je manji nego prošle godine, pokazuju istraživanja Instituta za javno zdravlje. Marihuanu, amfetamine, LSD i druga halucinogena sredstva, krek, kokain, ekstazi, heroin, analgetike, alkohol u kombinaciji sa lekovima i sedativima dobijenim bez lekarskog recepta u Srbiji je probao svaki sedmi učenik prvog razreda srednje škole.

Prema poslednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svaki deseti srednjoškolac koristio je neku psihoaktivnu supstancu, a da to nije marihuana ili hašiš.

Sedative bez recepta koristilo je 7,6 odsto mladih.

Ovi podaci pokazuju da je manje srednjoškolaca probalo drogu, ali oni i dalje pozivaju na hitnu akciju.

"Srpsko društvo je zatajilo, mi kao roditelji, naša policija 20 godina unazad, država koja je dozvoljavala da anhidrid sirćetne kiseline prelazi granicu kao da je šećer u prahu”, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

“Činjenica da je narkotik, kada uzmete cenu sirovine sa jedne strane sveta, i cenu droge na tržištu, razlika u ceni je 1:1000, i činjenica da je narko mafija danas najveći kartel na svetu koji okreće ogromne količine novca”, upozorio je on.

“Ne može nijedno ministarstvo, nijedan čovek, nijedna vlada da se izbori sama. Rekao sam - svako treba da radi svoj posao”, pozvao je Milosavljević. U okviru Programa Nacionalnog projekta za borbu protiv droge po gradovima Srbije će krenuti tzv. hologramska turneja.

"Tanko staklo vas deli od tog čoveka. Vi imate osećaj da je on živ, da je on na metar od vas i on je savršeni eksperiment - samo zato što je bez žrtava”, rekao je Mirko Mandić, direktor agencije SVA.

“Taj čovek - hologram reaguje na droge isto kao što i živ čovek reaguje. Njegova transfromacija, psihološka i fizička je mučna, ubedljiva i na kraju fatalna”, objasnio je on.

"Ono što je bitno jeste da na brojna pitanja koja se javljaju u ovoj oblasti damo pravi odgovor, da klincima koji su u dilemi, koji vrlo često, nažalost, prevagnu na lošu stranu, objasnimo da postoji samo jedan odgovor na izazov koji se zove droga, a taj odgovor je upravo - 'Ne'", kazao je Miloš Milovanović, ambasador dobre volje.

Hologramska iInicijativa pod sloganom "Tvoje 'Ne' menja sve" trajaće tri meseca u osam gradova Srbije.

Akcija počinje u Beogradu 26. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: