KEK: Isključenja zbog opterećenja

Kosovska energetska korporacija odbacila je navode da je namerno isključila struju na severu Kosova i navela da je razlog isključenja veliko preopterećenje.

Izvor: Beta

Sreda, 21.10.2009.

12:44

Default images

Iz KEK-a su naveli da je trafo-stanica u Valaču, preko koje se snabdeva sever Kosova, u ponedeljak, 19. oktobra isključena zbog velikog opterećenja i mogućnosti havarije.

Kako su precizirali, zbog naglog opadanja temperatura došlo je do velikog opterećenja prenosne mreže, što je moglo izazvati ispadanje iz sistema i havarije u podstanici Valač, ali i šire na Kosovu.

"To prinudno isključenje stanice izazvalo je velike teškoće u snabdevanju električnom energijom naših potrošača u Vučitrnu, Mitrovici, Srbici i privilegovanom potrošaća Kombinat Trepču", navodi se u saopštenju KEK-a.

Portparol KEK-a Viktor Bužalja rekao je da dalekovod koji dovodi struju od kosovskih termoelektrana do trafo-stanice u Valaču neće biti uključen dok se ne stvore uslovi za njegovo normalno funkcionisanje.

Bužalja je naveo i da KEK ne isključuje namerno struju na severu Kosova i istakao da u KEK-u sve potrošače tretiraju ravnopravno, bez ozbira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Prema prištinskim medijima, dugovi za potrošenu struju na severu Kosova iznose više od 100 miliona evra.

Srbija je u utorak počela humanitarnu isporuku struje za sever Kosova preko dalekovoda Novi Pazar - Valač.

Kako su naveli u Ministarstvu energetike Srbije, sever Kosova i Metohije sada se napaja isključivo iz centralne Srbije, preko dalekovoda iz Novog Pazara, sa snagom od preko 20 megavata, uz sopstvenu proizvodnju iz Hidroelektrane "Gazivode".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: