Crna Gora za saslušanje Kneževića

Crnogorska državna tužiteljka Ranka Čarapić potvrdila je da je, posredstvom hrvatskih kolega, zatražila saslušanje Ratka Kneževića.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

09:30

Default images

Čarapićeva je podgoričkim "Vijestima" rekla da je tačno da je podnela zahtev za ispitivanje Koneževića i da je Knežević pristao, ali nije želela da saopšti kada će saslušanje biti organizovano.

Nekadašnji šef crnogorske trgovinske misije u Vašingtonu Ratko Knežević već mesecima preko novina optužuje premijera Mila Đukanovića i crnogorski državni vrh da je povezan sa duvanskom mafijom.

On tvrdi da je duvanska mafija odgovorna za seriju ubistava u Crnoj Gori i Srbiji, među kojima su i ubistva visokih policijskih funkcionera, kao i glavnih urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića i hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića.

"Vijesti" pišu da je Čarapićeva od direktora hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Dinka Cvitna zatražila da kontaktira Kneževića i da je dobila odgovor da saslušanje može biti obavljeno samo u zgradi USKOK-a u Zagrebu i u prisustvu tamošnjih nadležnih organa.

Hrvatski i srpski istražitelji ubistva Ive Pukanića saslušali su krajem prošle nedelje Kneževića u Zagrebu povodom tvrdnji da je ubistvo urednika "Nacionala" poručeno zbog njegovog pisanja o duvanskoj mafiji, a da ga je organizovala i obavila kriminalna grupa Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam.

Đukanović: Podgorica spremna da pomogne u istragama

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da je Crna Gora spremna da pomogne Srbiji i Hrvatskoj u vođenju istraga o ubistvima koja se dovode u vezu sa duvanskom mafijom.

Đukanović je rekao da je Podgorica uvek bila kooperativna i naglasio da su vrata Crne Gore otvorena za državne organe Hrvatske ii Srbije, prenose podgorički mediji.

“Crnogorski državni organi rade svoj posao, a svi koji budu tražili našu pomoć u ovim ili drugim slučajevima, apsolutno će naići na našu kooperativnost i mi ćemo svoje obaveze iz međunarodnih akata bezuslovno ispoštovati", poručio je premijer.

On je podsetio da su "državni organi i u Srbiji i u Hrvatskoj uvek imali otvorena vrata za saradnju sa državnim organima Crne Gore" i ukazao da se "nikad nije desilo da ta kooperativnost izostane".

Đukanović je time odgovorio na novinarsko pitanje šta Crna Gora preduzima povodom istraga koje se vode u Srbiji i Hrvatskoj o akcijama "duvanske mafije" i nekim ubistvima.

Odgovarajući na pitanje hoće li se Crna Gora uključiti u istrage o ubistvima Pavla Bulatovića, Ive Pukanića i Radovana Stojičića Badže, za koje mediji pišu da postoje sumnje da tragovi izvršilaca tih likvidacija dosežu do Crne Gore, Đukanović je odgovorio da nema potrebu da komentariše novinske tekstove.

Premijer je kazao da sudovi treba da rade svoj deo posla navodeći da "ukoliko želimo istinsku demokratizaciju društva, onda svako treba da odradi svoj posao".

"Novine se uređuju po principu senzacionalizma da bi se prodale i da bi vlasnici ubrali profit. Nasuprot tome, državni organi rade svoj posao, a svi koji budu tražili našu pomoć, u ovim ili drugim slučajevima, apsolutno će naići na našu kooperativnost i mi ćemo svoje obaveze iz međunarodnih akata bezuslovno ispoštovati", rekao je predsednik crnogorske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: