Zahtevi studenata pred Senatom

Senat Univerziteta u Beogradu danas će razmatrati zahteve studenata kojima bi trebalo da se olakšaju uslovi za upis naredne godine studija.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

00:53

Default images

Inicijativa studenata bila je tema sednice Senata i protekle sedmice, ali je odluka odložena. Senat bi danas trebalo da dobije kompletne podatke o broju studenata koji su se kvalifikovali za budžetsko finansiranje ali i koliko bi ih bilo ako se usvoji studentski zahtev.

Kako je posle prošlonedeljne sednice izjavio državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović, stav Ministarstva je da se zakon koji je prošle godine menjan "mora poštovati u pogledu finansiranja", ali da fakulteti mogu sami da pomognu studentima.

Prorektor Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa se slaže da je zahtev studenata u suprotnosti sa aktuelnim zakonom, ali vidi rešenje.

"To da je nezakonit taj ustupak studentima u načelu jeste istina, ali mi ne tražimo i shvatamo da je nemoguće da ti studenti pređu na budžet, već to može da se reši kao i prošle godine- zaključkom vlade u kojem se kaže da se ti studenti finansiraju kao vid jednokratne pomoći a ne da oni pređu na budžet”, objašnjava za B92 Smuđa stav studenata.

“To je apsolutno moguće, to se desilo prošle godine i direktno su Rektorat, odnosno Univerzitet i Ministratvo prosvete odgovorni za te studente jer je problem nastao zbog zakona o izmeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju čiji je tvorac Univerzitet, a koji je podržalo Ministarvo prosvete”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: