Skupština se vraća u normalu

Nakon što je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev završio, kako mnogi ocenjuju istorijsku posetu Srbiji i parlamentu Srbije, skupštinski život vraća se u normalu.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2009.

19:43

Default images

Poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Skupštini bila je presedan jer je to bio prvi predsednik jedne strane zemlje koji se obratio poslanicima u parlamentu Srbije. Dan kasnije, otkrivaju se i neki detalji koji su prethodili govoru ruskog predsednika.

Prostor ispred Skupštine ponovo je načičkan poslaničkim automobilima, restoran ponovo radi, a sala je više nego - poluprazna.

Medvedevljeva posteta parlamentu protekla je bez incidenata, iako je bilo malo prepiranja sa sedenjem.

"Postojao je dogovor da će u centralnom delu sale sedeti ruski predsednik Medvedev, ministar spoljnih poslova Lavrov i naš ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, tako da su tri poslanika koalicije ‘Za evropsku Srbiju’ Meho Omerović, Aleksandar Jugović i Nenad Čanak ustupili svoja mesta. Tako da je sve kasnije proteklo u najboljem redu”, rekla je Suzana Grubješić iz G17 plus.

Iako su građani Srbije navikli na razne incidente koje priređuju pojedici poslanici, ovoga puta, sve je bilo po protokolu. Čak su i radikali skinuli svoje prepoznatljive majice, a u LDP-u kažu da nije ni bilo govora da će nositi majice sa likom Ane Politkovske.

“Zato što je taj deo Srbije pristojniji, i u parlamentu kao i na ulici. I ne nosi majice, jer poštuje predsednika jedne strane države. Kada dođe nama u goste, mi moramo pristojno da ga primimo. Mi smo to i uradili, on je ostavio veoma povoljan utisak”, objasnio je Nenad Prokić iz LDP-a.

“Mi nismo želeli ni na koji način da posetu gospodina Medvedeva, ne mogu da kažem dovodimo u pitanje, ali da se bilo kakav incident sa naše strane ne desi. Naprotiv, namera nam je bila, i tako smo se ponašali, da posetu ispratimo onako kako zaslužuje gost koji je juče bio u Srbiji”, kaže Vjerica Radeta iz SRS-a.

"Sasvim je očigledno da opozicija smatra vrlo važnim dolazak predsednika Ruske Federacije, i zbog toga nismo pravili nikakve skandale. Mene raduje što je takva slika o Srbiji otišla u svet, ali bih voleo da sednice tako izgledaju i kada nije tu predsednik Rusije”, naveo je Balint Pastor iz SVM-a.

Iako je bilo najava da bi predsednik Medvedev mogao da se sastane i sa predsednikom SNS-a, do toga nije došlo.

Naprednjaci za nesastajanje predsednika Medvedeva i opozicije krive vlast.

"Predstavnik najjače opozicione stranke ne očekuje da bude primljen na nivou kao vlast, ali da jeste bilo interesovanja da se i sa opozicijom razgovara, uvereni smo, kao što smo uvereni da je vlast odlučila da taj sastanak spreči”, rekla je Jorgovanka Tabaković iz SNS-a.

Da li je vlast zaista namerno sprečila da do susreta Nikolića i Medvedeva dođe, nismo saznali od poslanika DS-a koji novinarima u Skupštini nisu davali izjave na tu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: