“Omogućiti rad radiju Kontakt plus“

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je da se hitno omogući nastavak rada Radija "Kontakt plus" iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.10.2009.

20:00

Default images

Samovlasnim postupkom uprave rudnika Trepča, koja je juče uz pomoć obezbeđenja sprečila ulazak novinara Radija "Kontakt plus", koji je član ANEM-a, u prostorije redakcije u severnoj Kosovskoj Mitrovici praktično je onemogućen rad najslušanije radio stanice, kaže se u saopštenju ANEM-a.

Taj radio ima program na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, a njegovo emitovanje ni danas nije nastavljeno.

ANEM navodi da je upoznat sa činjenicom da je Radio "Kontakt plus" u zakašnjenju sa plaćanjem zakupa za prostor, koji po osnovu ugovora zaključenog sa Trepčom koristi, ali zaključeni ugovor ni na koji način ne ovlašćuje Trepču da samovlasno ograničava kretanje novinara i na taj način sprečava emitovanje programa.

ANEM poziva nadležne da omoguće nesmetan rad redakcije Radija "Kontakt plus", koji je od izuzetnog značaja za informisanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i da utiču na rešavanje pitanja dugovanja tog radija na način koji je u skladu sa potpisanim ugovorima i važećim propisima, a bez ometanja novinara i članova redakcije tog medija u vršenju posla.

Asocijacija izražava posebnu zabrinutost povodom informacija kojima raspolaže, a koje ukazuju da Trepča svoj prostor i inače izdaje na korišćenje Radiju "Kontakt plus" pod diskriminatorskim uslovima u odnosu na druge medije.

ANEM izražava punu solidarnost sa zaposlenima u "Kontakt plusu" i poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu da se tom radiju omogući nesmetani rad. Urednik radija Kontakt plus Željko Tvrdišić objašnjava za B92 da je obezbeđenje Trepče zbog neizmirenih računa neomogućilo dolazak zaposlenima na radio iako je rok za izmirenje tih digovanje januar 2010. godine.

"Na pitanje šta je pravni osnov za ovakvo ponašanje jednostavno nisu imali nikakav odgovor.Slučaj je prijavljen policiji, Kosovskoj policijskoj službi, obavešteno je ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a obaveštena je i nezavisna komisija za medije u Prištini. Očekujem novi sastanak sa predstavnicima Trepče nakon čega će biti poznato šta i kako dalje i nadam se da ćemo pronaći neko kompromisno rešenje”, navodi Tvrdišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: