Na severu "humanitarna struja"

Delovi severa Kosova i dalje su bez struje, iako je tim sredinama Elektroprivreda Srbije prepodne počela da dostavlja takozvanu humanitarnu električnu energiju.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

09:09

Default images

Struja je isključena juče oko 17 sati, a u Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji tvrde da je jedini razlog havarija na trafostanici, ali nisu mogli da preciziraju kada će kvar biti otklonjen. Većina škola i vrtića u Kosovskoj MItrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću danas nije radila, pošto nije bilo ni grejanja.

Naselja na severu Kosova punih 18 sati bila su bez električne energije.

KEK je struju isključio juče oko pet sati, a danas nešto pre podneva, tim sredinama električna energija počela je da stiže iz Srbije.

Ministarstvo energetike, koje je naložilo EPS-a da preko dalekovoda u Novom Pazaru snabdeva strujom sever Kosova, priznaje međutim da te isporuke neće sprečiti isključenja električne energije u vreme najveće potrošnje, ali da će bar biti dovolje za prioritetne potrošače.

Dopisnica BBC-a Tanja Vujisić, koja živi u severnoj Kosovskoj Mitrovici, prenosi da pojedini delovi severa Kosova, i pored humanitarne isporuke, ponovo nemaju struju.

“Struja je došla oko 11 sati jutros, samo nekim delovima u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu. Nakon toga, opet je nestala nakon dva sata. Ja trenutno, na primer, nemam struje, ali neki drugi delovi Mitrovice imaju struje”, rekla je Vujisićeva.

“S obzirom na kapacitet tog električnog napajanja koje dolazi preko Novog Pazara, ne možemo ni očekivati da će to biti nešto konstantno, a i kada ima struje, to je užasno slab napon”, kaže ona.

Opšte je poznato da većina Srba sa severa Kosova već deset godina ne plaća struju, ali u KEK-u tvrde da to nije razlog isključenja.

Portparol KEK-a Viktor Bužalja izjavio je za B92 da je na trafostanici došlo do velike havarije I da je isključenje struje privremeno. “Došlo je do kvara na trafostanici Valač, na dalekovodu od 110 kilovata. Tim KEK-a radi na popravci tog kvara. Kvar je izazvalo preopterećenje sistema u trafostanici i mi nismo imali vremena i morali smo da naredimo privremeno isključivanje dalekovoda na Valaču”, rekao je Bužalja.

Bez struje je bila i Opšta bolnica u severnoj Mitrovici, a lekar te bolnice i predsednik Srpskog nacionalnog veća za sever Kosova Milan Ivanović optužuje KEK što prilikom isključenja struje nije vodio računa o prioritetima.

Nezadovoljan je i intervencijom Srbije, jer električna koja stiže nije dovoljna.

“Iako su nas pre nekoliko meseci ubeđivali iz Elektrodistribucije da su otvaranjem trafoa u opštini Zvečan ti problemi prevaziđeni, da mi imamo autonomiju u snabdevanju strujom, očegledno da to nije baš tako i o tome svedoči ovih 20 sati, i činjenica da će struje biti povremeno”, kaže Milan Ivanović.

Na Severu Kosova danas nije radila gotovo ni jedna osnovna ni srednja škola, pošto kada nema struje, nema ni grejanja.

KEK traži potpisivanje ugovora

Struja je na severu Kosova nestala juče oko 18 časova, kaže za B92 načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković. On je naveo da je izvesnog upozorenja za moguće isključenje struje bilo pre nedelju dana.

"KEK je pre izvesnog vremena dostavio jedno upozorenje predstavnicima lokalnih samouprava u kome se traži da se potpišu ugovori. Međutim, srpska zajednica u ovom trenutku neće da potpiše bilo kakav ugovor sa KEK-om", objašnjava Nedeljković.

"Znači ovo je tehničko pitanje, struja je kao svaka druga roba, očekujemo da na severu bude neki drugi provajder koji će snabdevati električnom energijom, a srpska zajednica je spremna da plaća struju, ali ne KEK-u, već nekom drugom provajderu, EPS-u ili Elektrokosmetu”, navodi on.

Nedeljković kaže da su radnici KEK-a hteli da zauzmu glavnu trafo-stanicu u selu Valač.

Srbi, kaže Nedeljković, neće dozvoliti preuzimanje te trafo-stanice ni po koju cenu. On ističe da Srbi razmišljaju i o kontrameri.

"Vode ima, ali videćemo da li ćemo mi parirati KEK-u kada je u pitanju vodosnabdevanje", kazao je on.

U ovom delu Kosova živi oko 80 000 ljudi, među kojima ima najviše Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: