Bez nametanja branioca Šešelju

Pretresno veće Haškog tribunala odbio je zahtev tužilaštva da optuženom Vojislavu Šešelju bude oduzeto pravo da se brani sam i da mu bude nametnut branilac.

Izvor: Beta

Utorak, 20.10.2009.

18:37

Default images

"Pretresno veće je, imajući u vidu nove podatke, odlučilo da odbaci zahtev za nametanje branioca, te da vam shodno tome ne nametne branioca... Dakle, nastavićete da se branite sami", rekao je Šešelju predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti na početku današnje administrativne rasprave.

Najavljujući da će pisano obrazloženje odluke objaviti naknadno, sudija Antoneti je podsetio da je tužilaštvo zahtev za nametanje branioca Šešelju, zbog navodne opstrukcije procesa, podnelo krajem jula prošle godine.

Dodatak tom zahtevu, tužioci su podneli u avgustu ove godine, zasnivajući ga na činjenici da je Šešelj nepravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

Šešelj je rekao da je odluka sudskog veća "jedina ispravna".

"Moram da vam priznam da sam takvu odluku i očekivao, jer, bez obzira na svu buku koju sam dizao, nisam nikada dovodio u pitanje vaš profesionalni kredibilitet i moralni dignitet", kazao je Šešelj sudijama.

On je naglasio da sada očekuje da će suđenje, koje je u prekidu od februara, uskoro biti nastavljeno i da će tužilaštvu biti naloženo da okonča svoj dokazni postupak u preostalih pet sati.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine

Proces je počeo u novembru 2007, a prekinut je u februaru ove godine, na zahtev tužilaštva, kako bi se ispitale tvrdnje jednog od poslednjih 10 svedoka da mu je prećeno.

Istraga o tim tvrdnjama se pred Tribunalom vodi kao poverljiva, zbog čega javnosti nisu dostupne nikakve informacije o njenom toku.

Šešelj je sredinom avgusta zatražio od pretresnog veća da ponovo razmotri svoju odluku o prekidu suđenja.

Ranije danas, glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc izjavio je stranim dopisnicima u Hagu da još "nema jasnog odgovora" o nastavku procesa Šešelju, zato što "sud još ispituje to pitanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: