BiH: Sutra nastavak pregovora

Pregovori političkih lidera u BIH, u bazi Butmir kod Sarajeva, tokom popodneva su prekinuti i biće nastavljeni sutra.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

00:47

Default images

Uspeh ovih pregovora doveden je u pitanje, jer su predstavnici najvećih stanaka u BIH nezadovoljni predlogom reformi Ustava, koje su im predstavili američki i evropski posrednici.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg ocenili su danas u Butmiru da među liderima političkih partija u BiH, učesnicima sastanka o ustavnim promenama, postoje razlike i da za BiH nema rešenja preko noći.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik naveo je da je predstavnicima SAD i EU "bilo važno da se održi neka vrsta sastanka", dodavši da je danas u Butmiru bilo govora o principima pregovora, i o tome koja su rešenja moguća, a koja ne.

"Juče smo rekli da je za nas predloženi paket neprihvaljiv, da je antidejtonski i da ne može biti osnova za razgovore i to smo danas ponovili. Razgovor se pretvorio u razgovor o principima sa jasnim stavom da to nije osnova za bilo kakve pregovore", kazao je on za Radio-televiziju RS .

Prema njegovim rečima, "na neki način postalo je jasno da je realnost u BiH sasvim drugačije od idealnih želja koje neki žele da promovišu".

Dodik je dalje kazao da su na sastanku izneti "različiti zahtevi", navodeći da je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tražio da se Ustav ugradi institucija Vrhovnog suda što je neprihvatljivo za predstavnike RS.

"Verovatno je za njega neprihvatljivo da se u Ustav ugradi pravo naroda na referendum, kao i moj zahtev da se u Ustav ugradi procedura za eventualni mirni razlaz u BiH", rekao je on.

Dodik je poručio da će BiH nastaviti da funkcioniše kao dvoentitetska, uz uvažavanje RS, "ili je neće biti".

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, s druge strane, je rekao da postoji mogućnost da sutra bude dogovorena Deklaracija o Ustavu BiH, kao i da budu dogovorena pitanja u vezi sa regulisanjem državne imovine BiH.

Opširnije o reakcijama političkih lidera u BiH na predložene mere promena Ustava BiH možete pročitati ovde.

Razgovore sa bosansko-hercegovačkim liderima u Butmiru vodiće zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg, šef diplomatije Švedske, zemlje koja predsedava EU, Karl Bilt, i komesar za proširenje EU Oli Ren.

A šta su pred sastanak u Butmiru poručili evropski zvaničnici možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: