Ruski jezik vraća se u modu

Poslednjih godina sve je više onih koji odlaze na kurseve ruskog u Ruski dom, a Rusku školu u Beogradu sada pohađa 67 učenika iz Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

15:06

Default images

Ruski jezik se vraća u modu. Pre petnaestak godina roditelji su decu ispisivali iz škola da ne bi učila ruski od 5. razreda već, kako se tada smatralo, perspektivniji engleski. Poslednjih godina sve je više onih koji odlaze na kurseve ruskog u Ruski dom, a Rusku školu, nekada namenjenu isključivo deci sovjetskih i diplomata zemalja varšavskog pakta, sada pohađa 67 srpskih učenika.

Iako svi govore i prate nastavu na ruskom jeziku, polovina dece u jednom odeljenju drugog razreda su - srpska deca.

Oni svakog dana ulaze na teritoriju Ruske Federacije, to jest Ambasade Rusije. Uče po ruskom sistemu obrazovanja i ruskom planu i programu.

Predmet srpska istorija nemaju, već uče rusku. Od 185-oro dece, 67 njih su državljani Srbije. Uglavnom su to deca srpskih političara, biznismena, profesora, umetnika i sveštenika.

“Rusija postaje prilično moćna i jaka država. Neprekidan je rast saradnje u raznim sferama, i u sferi politike i u sferi ekonomije i kulture, što vodi tome da u Srbiji ruski jezik postaje sve traženiji”, kaže Sergej Lepik, direktor Ruske škole.

“Vreme kada je ruski jezik čak izbačen iz škola, iako je nekada u Jugoslaviji bio obavezan, to je vreme, na sreću, daleko iz nas”, rekao je Lepik.

U rusku školu idu i deca poznatih političara, uglavnom iz opozicionih stranaka.

Tako je i naprednjak Aleksadar Vučić upisao svoju ćerku, posle ruskog obdaništa, i u Rusku školu.

On za B92 kaže da se nikako ne radi o pomodarstvu.

“Za nas je najvažnije da joj obezbedimo dobro obrazovanje. Ulažem u obrazovanje moje dece. Ovo je jeftino, jeftinije od naših škola, a mislim da stiče dobro obrazovanje, dispciplinu i odgovornost, a moja ćerkica je nekako spartanski vaspitana - nije razmažena”, rekao je Vučić.

“Ima puno onih koji žele, naročito mladih roditelja koji nastoje da svoju decu upišu u našu školu. Oni verovatno vide budućnost svoje dece i njihov dalji životni put upravo u saradnji sa Rusijom”, kaže direktor Sergej Lepik.

Za one koji su prerasli školu, otvorena su vrata Ruskog doma. Nekoliko godina unazad sale za njihove kurseve su pune. Polaznici su uglavnom mladi ljudi.

“Od kada je ruski biznis postao aktivan u Srbiji, prijavilo se kod nas dosta zaposlenih u firmama koje sarađuju, na neki način, sa Rusijom. Dolaze i strudenti, a na kursevima ima i penzionera”, navodi dikrektor obrazovnog programa Ilija Tjapkov.

“Oni nisu motivisani napretkom u karijeri, njima je nebitan naš sertifikat, oni to rade za svoju dušu”, kaže Ilija Tjapkov.

Ako se trend nastavi, svakako neće nedostajati onih koji će moći da čitaju ruske klasike, ali i Pelevina, Aksjonova i ostale moderne ruske pisce u originalu. Sto hiljada knjiga biblioteke ruskog doma stoji im na raspolaganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: