Tadić i Medvedev: Dobra saradnja

Odnosi Rusije i Srbije sve su bolji, ocenili su predsednici dve zemlje Boris Tadić i Dmitrij Medvedev. Rusija i dalje brani suverenitet Srbije u celini.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

13:43

Default images

Prvi put u istoriji sastali su se predsednici Ruske Federacije i Republike Srbije. Dmitrij Medvedev i Boris Tadić ocenili su da su da bilateralni odnosi idu uzlaznom linijom uz razumevanje u svim oblastima u kojima deluju dve države.

Oba državnika smatraju važnim što je poseta organizovana 20. oktobra, na dan kada je pre 65 godina Beograd oslobođen od Nemačke okupacije, u operaciji u kojoj je poginulo i oko 1 000 ruskih vojnika.

Uz mere bezbednosti najvišeg stepena, predsednik Rusije stigao je u Palatu "Srbija", svojim kolima koja su avionom dovezena iz Moskve.

Rukovanjem, a potom i razgovorom u četiri oka sa predsednikom Srbije, počela je njegova zvanična poseta.

A glavna tema bila je ekonomija, koja u slučaju Srbije i Rusije ima i geostrateški karakter, rekao je Dmitrij Medvedev.

Saradnja ozmeđu dve zemlje važna je za bezbednost regiona, ali i cele Evrope, smatra predsednik Rusije, koji je dodao da Rusija prihvata i težnju Srbije da postane članica unije.

"Sada smo na pravom putu i ovi projekti pokazuju istorijsku vezu Srbije i Rusije. Modernizacija NIS-a, učešće u izgradnji gasovoda 'Južni tok', podzemni rezervoar u Banatskom Dvoru, sve su to veliki projekti od kojih zavisi energetska bezbednost Evrope, na čemu mi aktivno radimo", rekao je Medvedev.

"Sada smo na pravom putu, a potpisani sporazumi nas dodatno povezuju", naveo je on.

Iako je bilo očekivano, dva predsednika nisu, u izjavama medijima, otkrila detalje u vezi sa milijardom dolara finansijske pomoći koju je Rusija odobrila Srbiji.

Nezvanično se saznaje da će 200 miliona biti dato kao pomoć budžetu, a ostatak će Srbija dobiti kroz investicije u infrastrukturne projekte.

"Naišli smo na pozitivan odgovor predsednika Rusije i ruske vlade u vezi s našim zahtevom za kreditnom podrškom Srbiji u uslovima svetske finansijske krize zbog čega još jednom izražavamo zahvalnost", rekao je Tadić.

Delegacije Srbije i Rusije potpisale su sedam međudržavnih sporazuma od kojih se dva odnose na izgradnju skladišta gasa "Banatski dvor" i gasovoda "Južni tok".

Dve zemlje obavezale su se i da u NIšu izgrade zajednički centar za intervencije u vanrednim situacijama, a sporazumom su regulisale saradnju dva parlamenta i najavile produbljivanje saradnje u kulturi, nauci i sportu.

Srbija može i dalje da računa na podršku Rusije u borbi za očuvanje svog suvereniteta, potvrđeno je u razgovorima dva predsednika.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da neće menjati svoju politiku u vezi s Kosovom i da ostaje privržena odbrani principa međunarodnog prava, diplomatskoj i političkoj borbi.

On je zahvalio predsedniku Rusije "za prinicipijalnu i snažnu podršku" Srbiji u odbrani integriteta na Kosovu.

Tadić je rekao da će Srbija sačekati odluku Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i da će Beograd biti spreman da ponovo pregovora s kosovskim Albancima o održivom i kompromisnom rešenju.

Medvedev je poručio da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji po pitanju Kosova.

"Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi međunarodnih normi. Međutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije", rekao je prvi čovek Rusije.

Posetu predsednika Rusije pratilo je oko 600 novinara. Samo iz Rusije doputovali su članovi čak 52 redakcije.

Predsednici Medvedev i Tadić nisu odgovarali na pitanja izjava, njihov susret sa medijima završen je pripremljenim izjavama koje su dali novinarima.

A kako domaći i strani analitičari ocenjuju posetu predsednika Ruske Federacije Beogradu, možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: