Bilt: Ne namećemo rešenja BiH

Šef diplomatije predsedavajuće EU, Švedske, Karl Bilt kaže da ponuđeni predlozi EU i SAD o reformama u BiH nisu zasnovani na principu "uzmi ili ostavi".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.10.2009.

23:41

Default images

Bilt je u Sarajevu rekao da je EU i SAD prihvatljiv svaki drugi predlog zvaničnika BiH koji može da dobije parlamentarnu podršku. On je dodao da su međunarodni predstavnici u dokumentu koji su ponudili zvaničnicima BiH, predstavili svoje procene "racionalnog kompromisa", ali da se međunarodna zajednica neće protiviti drugim racionalnim predlozima koji dolaze iz BiH.

Bilt je istakao da je cilj predstavnika EU i SAD da sa zvaničnicima BiH razgovaraju o reformama koje državu mogu povesti ka članstvu u EU i NATO, ali da je najvažnije da domaći politički lideri međusobno razgovaraju i pronalaze rešenja.

On smatra da BiH, sa sadašnjom krizom i usijanom nacionalnom retorikom, neće brzo napredovati.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren juče je u Sarajevu rekao da predstavnici EU i SAD žele da pomognu da se Ustav BIH reformiše tako da se poboljša odlučivanje u BiH kako bi čitava zemlja mogla govoriti jednim glasom tokom pregovora sa EU.

Evropski komesar je dodao da BiH može biti stavljena na "belu šengensku listu" tokom naredne godine ukoliko njeni lideri ispune zahteve SAD i EU.

Jutros su u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu nastavljeni razgovori o reformama u BIH koji su počeli 9. oktobra.

Sastankom kopredsedavaju Bilt i i zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg, a sastanku prisustvuje i Oli Ren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: