Fico: Iste garancije kao i za Prag

Slovačka će staviti veto na garancije koje za Češku zahteva od EU predsednik Vaclav Klaus ukoliko se te garancije ne budu odnosile i na Slovačku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2009.

17:37

Default images

Klaus je tražio od EU da Češkoj garantuje da neće biti osporavane deportacije Nemaca iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata. "Imamo samo dve mogućnosti. Ili da u Evropskom savetu stavimo veto na češki predlog ili da insistiramo da se odnosi i na Slovačku", rekao je slovački premijer Robert Fico u video poruci koju je Ured vlade danas poslao slovačkim medijima.

Premijer Fico posebno je naglasio da će zvanična Bratislava to pitanje dodatnih garancija za Slovačku pokrenuti tako da ne ugrozi definitivnu ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.

Slovačka traži od EU da ni u Češkoj ni u Slovačkoj niko ne može da osporava Benešove dekrete.

Dekreti čehoslovačkog ratnog i poratnog predsednika Edvarda Beneša omogućili su kao pravni osnov, uz blagoslov velikih sila, deportacije preko 2,5 miliona sudetskih Nemača iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata.

Odnosili su se i na deo slovačkih Mađara kojima je kao i Nemcima konfiskovana imovina po principu kolektivne krivice za nacističke ratne zločine.

Slovački premijer danas je objasnio da njegova jučerašnja najava da će, ako je dobije Češka, i Slovačka tražiti da bude izuzeta iz Povelje osnovnih prava, ne znači da slovačka vlada ne podržava hitnu ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.

Fico je, takođe, demantovao da bi se slovačka vlada kao evroskeptični češki predsednik, plašila da bi zahvaljujući povelji deportovani Nemci ili Mađari mogli da zaobiđu češke ili slovačke sudove i preko evropskih dobiju natrag oduzetu imovinu, pošto ni Lisabonski sporazum ni Povelja osnovnih prava ne omogućavaju retroaktivnu primenu.

"Benešove dekrete oživeo je češki predsednik Vaclav Klaus", upozorio je Fico i dodao da sada Slovačka zbog toga mora da rešava situaciju koja za nju nije nimalo prijatna.

"Ako Češka za sebe izdejstvuje izuzetak i politički na bilo koji način poveća zaštitu od bilo kakvog osporavanja Benešovih dekreta, Slovačka koja ima iste te dekrete ne može da ostane pasivna", rekao je Fico.

Slovački premijer podsetio je da Slovačka mora jasno da formuliše svoje interese i podsetio da Benešove dekrete u Slovačkoj hronično osporavaju politički predstavnici slovačkih Mađara.

"Ukidanjem tih dekreta otvorio bi se put ka imovini koju je Čehoslovačka pravedno oduzela ljudima koji su podržavali fasištički režim", naveo je Fico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: