Pušten Jezdimir Vasiljević

Jezdimir Vasiljević, kojeg pravosuđe Srbije tereti da je prisvojio 58 miliona maraka, pušten je iz pritvora u Holandiji, saznaju “Novosti“.

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Nedelja, 18.10.2009.

21:17

Default images

Još nije poznato da li su holandske vlasti odbile da ga izruče Srbiji, ili je pušten dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj ekstradiciji. Holandska policija uhapsila je vlasnika nekadašnje “Jugoskandik banke“, Jezdimira Vasiljevića, 4. aprila ove godine, kada je, kako je tada saopšteno, hteo da preda dokumenta koja su mu bila potrebna za zahtev za azil koji je tražio.

Prema nezvaničnim informacijama, predao je pasoš na ime izvesnog Janjića, a nadležni su posle provere otisaka prstiju, ustanovili njegov pravi identitet.

O hapšenju je ubrzo obavešteno i Ministarstvo pravde koje je prevelo svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo njegovu ekstradiciju.

Poternicu za Jezdimirom Vasiljevićem raspisao je Okružni sud u Beogradu, aprila 2006. godine, zato što se nije odazvao na nekoliko poziva za suđenje.

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu u junu 2001. godine, dok je Vasiljević bio u pritvoru.

U februaru iste godine uhapšen na beogradskom aerodromu, po povratku u Srbiju, iz koje je otišao još 1993. godine, kada je propala njegova banka.

U pritvoru je ostao do 22. oktobra iste godine kada je sud odlučio da prihvati jemstvo kako bi ga pustio na slobodu - kuću od 524 kvadrata u Ulici Augusta Cesarca na Dedinju.

Ukoliko se vrati u Beograd, Vasiljevića čeka nastavak suđenja u Palati pravde u kojoj, zajedno sa svojim bivšim saradnicima Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i Stevanom Protićem odgovara za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i utaju.

On se, konkretno, tereti da je prisvojio 58 miliona tadašnjih maraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: