Akt o odnosima Prištine i Skoplja

Kosovo i Makedonija uspostavili su diplomatske odnose, pošto su parlamenti obe zemlje ratifikovali sporazum o demarkaciji granice.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2009.

13:57

Default images

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni i njegov kolega iz Makedonije Antonio Milošovski kasno sinoć potpisali su Akt o uspostavljanju diplomatskih odnosa, nakon što su dve skupštine ratifikovale sporazum o demarkaciji granice.

Sporazumom o granici, potpisanim posle višemesečnih pregovora, utvrđena je granična linija Kosova i Makedonije u dužini od 150 kilometara.
Vuk Jeremiæ (Beta)
U dokumentu koji su potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Kosova stoji da se obe strane zalažu za jačanje prijateljskih veza na osnovu međusobnog poštovanja, nacionalnog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Milošovski i Hiseni su nakon potpisivanja akta razgovarali telefonom i pri tom izrazili obostrano zadovoljstvo zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa koji, kako se navodi u saopštenju makedonskog Ministarstva inostranih poslova, treba da omoguće produbljavanje političkih odnosa između Makedonije i Kosova, što treba da doprinese jačanju mira i stabilnosti u regionu.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa usledilo je nakon što je Makednoski parlament na sinoć hitnoj sednici ratifikovao Sporazum o demarkaciji granice sa Kosovom.

Početku sednice prisustvovali su ambasadori SAD, Evropske unije i Švedske, koja predsedava Uniji.

Oni su sinoćni dogovor ocenili kao hrabar i odgovoran korak Makedonije koji doprinosi miru i stabilnosti regiona.

Kosovska televizija javlja da se uskoro može očekivati otvaranje ambasada i razmena diplomatskih nota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: