Jutarnji: Skandal sa znakom NATO-a

Znak NATO-a pretvorio se u kukasti krst tokom izlaganja hrvatskog vojnog izaslanika pri NATO-u na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, piše "Jutarnji list".

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2009.

00:54

Default images

General Drago Lovrić predavanje je održao pred oko 200 vojnih atašea, diplomata i pripadnika oružanih snaga, učestvujući na konferenciji "Odgovornost i delovanje: izgrađujući sigurniji svet". Pretpostavlja se da je neki haker zarazio virusom znak alijanse, koji je skinut sa interneta kako bi bio iskorišten na Lovrićevom predavanju.

Trebalo je da to bude klasična prezentacija, jedna u nizu više desetina koliko ih je general Drago Lovrić, hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u, održao u svojoj vojnoj karijeri, piše "Jutarnji list".

Pred publikom od oko 200 vojnih atašea, diplomata i pripadnika oružanih snaga, Drago Lovrić je, kao učesnik međunarodne konferencije “Odgovornost i delovanje: izgrađujući sigurniji svijet”, na Hrvatskoj vojnoj akademiji stavio memorijsku karticu u računar, prenosi "Jutarnji".

Tema prezentacije bile su “Savremene vojne operacije i nove sposobnosti vojnika” u sklopu panela “Razvijanje odgovarajućih sposobnosti - vojni odgovori”.

Iza njegovih leđa bila su dva panoa. Na jednom je bila njegova fotografija kao govornika, a na drugom prezentacija.

Dok je na panou stajala prva stranica njegove prezentacije, Lovrić je pozdravljao zvanice. Okrenut leđima, nije video što se događa na panou.

U jednom trenutku, službeni znak NATO-a, koji je bio deo grafičke podloge prezentacije, počeo se pretvarati u kukasti krst.

General nije proimetio šta se događa, a svedoci tvrde da to nije video ni deo prisutnih u dvorani. Nakon nekoliko sekundi vratio se znak NATO-a koji se nakon nekog vremena ponovno preoblikovao u “svastiku”.

Nakon što je pozdravio goste, prešao je na druge slajdove na kojima više nije bilo znaka NATO-a pa, dakle, ni “svastike”.

Osim retkih visokih gostiju, skandal su primetili pripadnici Vojne policije i osoba zadužena za informatiku.

No, niko nije želeo prekinuti izlaganje, jer se uvidelo da dobar deo prisutnih nije primijetio što se događa. Nakon otprilike 30 minuta rasprava na panelu se završila.

Pripadnici Vojne policije tada su prišli generalu Lovriću i saopštili mu šta se dogodilo.

Odmah su uzeli memorijsku karticu, pa je naložena istraga o toj veoma neugodnoj situaciji.

Ovom događaju nisu prisustvovali visoki civilni funkcioneri – predsednik Republike, premijerka i ministar odbrane - koji su bili na otvaranju konferencije. Ipak, prsisustvovali su načelnik Generalštaba general Josip Lucić, državni sekretar ministarstva odbrane Pjer Šimunović i drugi.

Portparol ministarstva odbrane Goran Grošinić potvrdio je celi događaj, a prosledio je i mišljenje generala Lovrića o uzrocima - naime, general Lovrić smatra da je to “indirektna posledica zaostalih virusnih inficiranja znakova NATO–a, te da nije bilo apsolutno nikakve namere od strane osoba koje su pripremale ovu prezentaciju da se dogodi to što se dogodilo”.

General Lovrić već je uputio svoje mišljenje o celom slučaju ministru odbrane, načelniku generalštaba i kancelariji predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: