Hapšenja na Volstritu

U Njujorku je uhapšena grupa čelnih ljudi nekih od najprestižnijih kompanija, optuženih da su nezakonito trgovali akcijama uz pomoć insajderskih informacija.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2009.

13:53

Default images

Milijarder i osnivač fonda "Galeon" Radž Radžaratnam i petorica članova uprava nekih od najprestižnijih američkih kompanija uhapšeni su i optuženi za učešće u nezakonitom trgovanju akcijama uz pomoć "insajderskih" informacija, u najvećoj aferi te vrste u istoriji Volstrita. Sumnja se da su na taj način zaradili 25 miliona dolara.

U trenutku kada stručnjaci pozivaju na reforme bankarskog sektora i berzanskog poslovanja, sa njujorškog Vol Strita stiže alarmantna vest.

Šest vrhunskih menadžera, među kojima i Radž Radžaratnam, jedan od najbogatijih Amerikanaca i najbogatiji građanin Šri Lanke, čiji hedž fond vredi više od sedam milijardi dolara, optuženi su za korišćenje insajderskih informacija za pribavljanje protivzakonite koristi trgovanjem akcijama više kompanija.

"U središtu afere pored Radžaratnama su još dvojica članova uprave hedž fonda Njukasl koji je radio u okviru finansijske kompanije 'Bear Sterns' - Danijel Kijezi i Mark Kurkland. Preostala trojica optuženih su visoki funkcioneri elektronskog giganta IBM, konsultantske firme 'Mekinsi' i gigantskog proizvođača elektronskih čipova 'Intela'", kaže tužilac Prit Bharara.

Mediji prenose da je kompanija "Bear Sterns" propala 2008. godine, ali je fond nastavio da posluje.

Oštećene tom kriminalnom delatnošću, osim IBM-a i "Intela", su i kompanije "Hilton hoteli" i najveća svetska Internet kompanija "Gugl".

Za ovo krivično delo američkim zakonom zaprećena je kazna do 20 godina zatvora.

Slučaj je po rečima državnog tužioca za Menhetn, jedinstven ne samo po sumi koja je zarađena na nezakonit način, već i po tome što je prvi put policija u pripremi hapšenja, uz dozvolu suda, prisluškivala telefone osumnjičenih.

"Sve koji su uhapšeni, uhvatili smo u kršenju zakona prisluškujući njihove telefonske razgovore. Korišćenje te metode veoma je važno i pokazuje da je podjednako efikasno u otkrivanju grupa koje se bave ilegalnom insajderskom trgovini na berzi, kao i u borbi protiv mafije", objasnio je tužilac.

Hapšenje je uznemirilo mnoge trgovce na američkoj berzi, koji često koriste "insajderske migove" kako bi zarađivali velike profite.

Hedž fondovi inače štite investitore od poslovnog rizika kupovinom unosne robe ili akcija i kombinovanjem fiksnih i terminskih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: