U Sloveniji 12,3 odsto siromašnih

U Sloveniji je prošle godine ispod praga siromaštva živelo 12,3 odsto ljudi, što je za 0,8 odsto više nego prethodne godine.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2009.

13:03

Default images

Mesečni prag siromaštva za jednočlanu porodicu se povećao sa 495 evra na 545 evra, a godišnji 6.535 evra, saopštio je državni statistički ured.

Istovremeno predstavništvo Evropske komisije u Ljubljani konstatuje da je u Sloveniji raspoloživi neto prihod osoba koje su živele ispod nivoa siromaštva bio niži od 545 evra mesečno.

Četvoročlana porodica sa dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina je 2008. godine da bi bila iznad praga siromaštva morala imati barem 1.144 evra raspoloživog neto dohotka mesečno, a dvočlano domaćinstvo bez dece je mesečno moralo imati barem 817 evra.

U najslabijoj situaciji su bile porodice bez radno aktivnih članova, posebno one sa malom decom, a zatim jednočlana i porodica sa jednim roditeljem, kao i stariji bez dece.

Među najugroženijima, pokazuju podaci, bile su neaktivne osobe, a naročito nezaposleni. Visoki stepen siromaštva je zabeležen i kod starijih žena i ljudi sa iznajmljenim stanovima.

Kada se u dohodak ne bi uračunavala socijalna primanja kao što su porodična i socijalna primanja, stopa rizika od siromaštva bila bi gotovo dvostruko veća i iznosila 23 odsto, a kod starijih osoba 32,9 odsto, navodi statistički zavod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: