Bivšem ministru ukinut imunitet

Hrvatski sabor ukinuo je imunitet poslaniku HDZ-a i bivšem ministru odbrane Berislavu Rončeviću, protiv koga sledi optužnica zbog zloupotreba.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

15:43

Default images

Ukidanje imuniteta od Sabora je u utorak tražilo Državno tužilaštvo, pošto je Ured za suzbijanje korpucije i organizovanog kriminala (USKOK) završio istragu protiv Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika Ive Bačića, zbog nezakonitosti u nabavci vojnih kamiona 2004. godine.

Oni su osumnjičeni da su 2004. godine kupujući za Ministarstvo odbrane vojne kamione marke "Iveko" u direktnoj nagodbi s firmom Eurokamion, državni budžet oštetili za najmanje 10 miliona kuna, koliko su bila jeftinija MAN-ova vozila.

Skidanje imuniteta juče je Saboru predložila mandatno-imunitetska komisija.

Policija je pre nekoliko meseci Rončevića i Bačića prijavila USKOK-u zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja u vezi sa nabavkom vojnih kamiona 2004. godine, a prvi je sumnju u konkurs još pre pet godine izneo hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Sumnje u nove nepravilnosti u konkursima za javnu nabavku danas su u Saboru izneli poslanici opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Ta partija je navela da je Hrvatska, zbog nepravilnosti u tim konkursima, samo u poslednje tri nedelje izgubila šest miliona evra iz Evropske unije.
Poslanik SDP Daniel Mondekar izjavio je na konferenciji za novinare u Saboru da je Evropska komisija u poslednje tri nedelje, zbog značajnih izmena u konkursnoj dokumentaciji, otkazala nekoliko konkursa, između ostalih, i za jačanje administrativnih kapaciteta.

Najavio je da će SDP tražiti osnivanje saborske istražne komisije koja bi istraživala korišćenje novca iz EU. Nije isključio mogućnost da SDP sama podnese krivične prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: