Poslanici nastavili rad

Skupština je prešla na razmatranje amandmana na Predlog zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 16.10.2009.

11:22

Default images

Na taj zakonski predlog podneto je oko sto amandmana, a njime se definiše angažovanje srpskih "plavih šlemova" u tim aktivnostima. Upućivanje u multinacionalne operacije moguće je ako je učešće pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u konkretnom slučaju zasnovano na Ustavu i međunarodnom pravu i ako je u skladu s nacionalnim bezbednosnim i odbrambenim interesima.

Predsednik Republike donosi odluku o upućivanju pripadnika Vojske Srbije u multinacinalne operacije, produžetku vremena njihovog angažovanja i povlačenju, a u skladu sa zakonom i na osnovu odluke Narodne skupštine i predloga ministra odbrane, predviđeno je tim pravnim aktom.

Pošto završe pretres amandmana na Predlog zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, poslanici bi trebalo da pređu na raspravu u pojedinostima na Predlog zakona o Vojno-obaveštajnoj I Vojno-bezbednosnoj agenciji, čime će zaokružiti raspravu o setu vojnih zakona.

Polemika Dragana Šutanovca i poslanika opozicije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac oštro je polemisao sa poslanicom Nove Srbije Aleksandrom Janković tokom rasprave o Predlogu zakona o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama van granice Srbije.

Aleksandra Janković je poručila ministru da ne priča dok poslanici govore i da se ne ponaša bahato i "da čaše od kristala može da lomi u kafani".

Šutanovac je nakon toga pozvao poslanike da mu ne prozivaju porodicu navodeći da može da trpi da vređaju njega, ali da ne može da trpi da mu vređaju porodicu.

"Nisam ni ja vas pitao za privatan život i za porodičnu tragediju. Šta radite i sa kim živite mene ne interesuje.
Uvažavam sve u skupštini, dok govorim stojim, za razliku od nekih koji ovde i kad pričaju o žrtvama sede. Ako mislite da postoje Srbi veći ili manji varate se. Ne dozvoljavam da vi budete ta koja će mi pričati o srpstvu i Srbima", rekao je Šutanovac Aleksandri Janković.

Ona je na to odgovorila da mu porodicu nije spominjala.

"Ja nemam sreću da budem majka dva Srbina ili Srpkinje, ali se borim za mlade nacionalno svesne ljude, koje doživljavam kao svoju decu, da ne ratuju za interese Šutanovca, NATO-a ili bilo koga drugog", rekla je Jankovićeva.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić tražio je od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da nauči ministra kako da se ponaša u skupštini.

"Ne dozvoljavam da ministar kaže da u skupštini ima i pametnih, pa hajde neka kaže ko su ti za koje smatra da nisu pametni", istakao je Nikolić i rekao predsednici skupštine da treba da brani sve poslanike, jer od "parlamenta neće biti ništa ako svaki ministar može da dođe da vređa poslanike".

"Ovaj ministar ovde sa svojih 120 kilograma misli da je najjači na svetu, ali recite mu da ima previše težine na mestima gde mu to nije potrebno", kazao je Nikolić.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da u parlamentu svi treba da govore dostojanstveno i rekla Nikoliću da je tako počeo svoj govor,
ali da ga je na kraju ipak "završio u svom stilu".

Određena delegacija za posetu Velikoj Britaniji

Odbor za Ustavna pitanja odlučio je da predstavnik tog tela na studijskoj poseti parlamentu Velike Britanije bude šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Predstavnike će tokom posete imati i skupštinski odbori za finansije, zdravlje i porodicu, kulturu i informisanje i za ravnopravnost polova.

Parlament Velike Britanije, osim delegacije republičkog parlamenta, posetiće i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, zaštitnika građana i Državne revizorske institucije.

Delegacija iz Srbije u poseti britanskom parlamentu biće od 2. do 7. novembra. Poseta je deo projekta "Jačanje odgovornosti Narodne skupštine Republike Srbije" koji organizuje UNDP.

Predsednica Skupštine Srbije i predsedavajuća Odbora za ustavna pitanja Slavica Đukić-Dejanović podsetila je članove tog tela da u okviru poslaničke grupe, u skladu s dogovorom postignutim na prethodnoj sednici odbora, odrede prioritetne zakone za koje postoji obaveza usklađivanja sa Ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: