Svaki četvrti lek falsifikovan

Svaki četvrti lek u zemljama u razvoju je falsifikovan, istakao je bivši francuski predsednik Žak Širak.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

10:49

Default images

On je naveo da je više stotina hiljada smrtnih slučajeva moglo da se izbegne da su prepisivani lekovi mogli stvarno da leče. Širak je, oslanjajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije, naveo da godišnje u svetu od korišćenja falsifikovanih lekova protiv malarije umre oko 200.000 ljudi, među kojima više od 100.000 u Africi, preneli su francuski mediji.

SZO procenjuje da trgovina falsifikovanim lekovima predstavlja 10 odsto svetskog farmaceutskog tržišta, što iznosi oko 45 milijardi evra.

U Africi je, prema oceni SZO, trgovina tim neodgovarajućim lekovima posebno dobila zabrinjavajuće razmere.

"Nemojte reći da se ne radi o zločinu", rekao je Širak, istakavši da od svih nejednakosti najviše pogađa nejednakost u zdravstvu.

Bivši francuski predsednik, koji se sada bavi humanitarnim radom u okviru "Fondacije Širak", pred velikim brojem predsednika afričkih država uputio je i poziv za organizovanje svetske konferencije 2010. godine u Ženevi na kojoj bi se usvojila Međunarodna konvencija o borbi protiv falsifikovanih lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: