Tadić: Poštujemo integritet BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija poštuje integritet BiH i svako političko rešenje o kome se dogovore legitimni predstavnici sva tri naroda.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.10.2009.

02:49

Default images

Tadić je, pred sastanak sa predstavnicima stranaka iz Republike Srpske, dodao da Srbija konstruktivno pristupa političkim razgovorima u BiH, jer je, kako kaže, uveren da jedino dogovor i demokratski dijalog mogu omogućiti rešenje koje je održivo u godinama koje dolaze i koje tu državu može dovesti do člansta u EU, što je i prioritetni nacionalni cilj Srbije.

Boris Tadić kaže da Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom sporazumu koji je, kako ističe, moguće menjati samo pod uslovom da se sve tri strane u Bosni i Hercegovini dogovore o tome.

"Srbija i Hrvatska su garanti očuvanja Dejtonskog sporazuma i na taj način integriteta BiH. Srbija ostaje trajno privržena Dejtonskom sporazumu i takvom političkom stavu. Dejtonski sporazum je moguće menjati samo pod uslovom da se sve tri strane u BiH dogovore oko toga i to je sledeći princip kojeg se drži Srbija. Sve ono što dogovre legitimni predstavnici Hrvata, Bošnjaka i Srba jeste prihvatljivo za Srbiju. Ono što ne dobije podršku legitimnih predstavnika nije prihvatljivo ni za Srbiju", rekao je Tadić.

Predsednik kaže da Srbija takođe ostaje privržena ideji da svako rešenje u BiH mora da bude praćeno mirom, stabilnošću i rešenjima koja ne dovode u pitanje integritet zemlje i stabilnost u regionu. On uverava da samo takav region može postati deo evropske porodice naroda.

"Niko ne želi više bilo kakve akcije koje proizvode nestabilnosti, dovode u pitanje integritet ljudi, građana BiH nezavisno od nacionalne pripadnosti i njihovu imovinu. To su principi na kojima Srbija vodi svoju politiku u regionu, to su principi koji obezbeđuju da je Srbija danas visoko poštovana zemlja u međunarodnoj zajednici zbog svoje politike pomirenja, dogovaranja, sporazumevanja i rešavanja svih otvorenih pitanja”, kazao je Tadić.

Tadić je ponovio da je otvoren za razgovor sa predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka iz Federacije BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: