Peticija za odlazak Euleksa

Delegacija Srba sa Kosova predaće u podne predsedniku Srbije Borisu Tadiću peticiju sa potpisima više od 48 000 Srba kojom traže odlazak Euleksa sa Kosova.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

01:42

Default images

Potpredsednik delegacija skupštine zajednice opština sa Kosova Marko Jakšić rekao je za B92 da Euleksu nije mesto na Kosovu, jer nije statusno neutralan, nego ta misija, kako smatra "ima za cilj da zaokruži albansku državu".

Peticija će biti predata i ambasadi Ruske Federacije, koja bi, kako Jakšić očekuje, stav kosovskih Srba u utorak trebalo da uruči ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu, kada u utorak dođe u Beograd.

“Zašto peticija protiv Euleksa, pa upravo u ovih godinu dana imamo priliku da vidimo da Euleks da nije ni statusno neutralan, niti se trudi da završi posao oko šest tačaka, nego je jednostavno udarna pesnica za ostvarivanje albanskih nacionalnih i državnih ciljeva”, kaže Jakšić.

“Mi smatramo da je predsednik Srbije napravio veliku grešku što je dozvolio da Euleks dođe na ove prostore, jer smo i samo znali da je po Ahtisarijevom planu, došao da ovde Albancima podari još jednu državu, ali ljudski je grešiti i računamo da ćemo ovom novom peticijom, jer mi smo pre nekih godinu dana već nosili peticiju protiv dolaska ove misije, dati priliku da predsednik Srbije ispravi svoju grešku i uskrati gostoprimstvo misiji EU”, smatra on.

“Sa druge strane nosimo je i ambasadoru Ruske Federacije sa željom da je ambasada prenese predsedniku Rusije Medvedevu koji za par dana dolazi u Beograd, a imajući u vidu da je Ruska Federacija u nekim momentima čak doslednija i principijelnija u odbrani Kosova u sastavu države. Rusija je velika zemlja i ima pravo i princip veta u Savetu bezbednosti. Lično mislim da oni mogu puno da pomognu u otkrivanju prave istine u radu ove misije”, rekao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: