SAD razmeštaju rakete u Poljskoj?

Američke rakete presretače SM-3 mogle bi biti razmeštene u Poljskoj u skorijoj budućnosti, najavio je pomoćnik američkog sekretara za odbranu.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

21:34

Default images

Aleksandar Veršbou, pomoćnik amerčkog sekretara za odbranu izneo je detalje o novoj američkoj odbranbenoj strategiji američkog predsednika Baraka Obame, koja bi trebalo da bude fleksibilnija od prethodne i da barem delimično uzme u obzir zabrinutost Rusije zbog uspostavljanja trajnih raketnih rampi u blizini njene teritorije, navodi Rojters.

Obama je odustao namere prethodnog predsednika SAD-a, Džordža Buša, da u Poljskoj i Češkoj razmesti delove novog američkog odbranbenog raketnog štita.

Kao zamenu za to Obama je predvideo da u prvo vreme rakete presretači budu smeštene na vojnim brodovima, a tek u sledećoj fazi bi bile uspostavljene trajne raketne rampe na tlu za rakete SM-3 za presretanje raketa kratkog i srednjeg dometa.

Poljskoj je, ukazuje britanska agencija, manje-više svejedno koja vrsta raketa će biti razmeštena na njenoj teritoriji, ali je za nju od ključnog značaja da zna da može da računa na vojnu zaštitu SAD, što je garantovalo razmeštanje delova antiraketnog štita prema prethodnom planu.

Odustajanje od tog plana mnogi u Poljskoj, pa i u Češkoj, protumačili su kao znak slabosti u odnosu na Rusiju u kojoj Poljaci i dalje vide najveću opasnost, navodi Rojters.

Poljski podsekretar za odbranu Stanislav Komorovski potvrdio je da će u skorijoj budućnosti u Poljsku stići baterija američkih raketa "Patriot" koje će biti naoružane i opremljene tako da budu kompatibilne sa poljskim odbranbenim sistemom.

Sporazum o ovome sklopljen je u avgustu 2008. godine i predviđa da 2010. i 2011. u Poljskoj bude razmešteno, na kraći period, oko 100 "Pariot" raketa.

Svrha je obuka i priprema poljskih vojnika i njihovog odbrambenog sistema.

Ta baterija bi stalno bila razmeštena počev od 2012. godine, rekao je Komorovski ranije u toku ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: