Nove žrtve zima u srednjoj Evropi

Zima u srednjoj Evropi odnela je do sada u Češkoj jedan ljudski život, a u Poljskoj pet, dok za jednim Poljakom u Tatrama spasioci tragaju već drugi dan.

Izvor: Beta

Petak, 16.10.2009.

19:01

Default images

Prva žrtva prevremene zime, sa mećavama i olujnim vetrom, u Češkoj je jedan praški beskućnik koji je pijan zaspao po ciči zimi ispod jednog od mostova češke prestonice, a policija ga je danas pronašla mrtvog.

U Poljskoj su juče nađena smrznuta tela trojice žitelja planinskih sela u Tatrama, u oblasti oko zimskog centra Zakopane, a nevreme i smrt su ih uhvatili nadomak kuća.

Četvrti poginuli, takođe u Tatrama, pošao je sa susedom u šumu po drva, a nađen je mrtav, smrznut na traktoru, dok za susedom policija i spasioci tragaju već dva dana, ali po podne su morali da prekinu akciju zbog previsokih nanosa snega.

Nevreme je ubralo danak i na severu zemlje, na obali Baltika, gde je vetar u talasima terao morsku vodu u ušća reka i izazvao poplave.

Peta, poslednja žrtva udara hladnoće u Poljskoj je muškarac čije je mrtvo telo policija našla danas u jednom jendeku, kada se voda povukla sa Novakovskog ostrva, odakle su spasioci zbog poplave prethodnog dana morali da evakuišu 200 porodica.

Jesenji udar hladnoće paralisao je život u srednjoj Evropi.

U Poljskoj je u jednom trenutku zbog kidanja vodova i kvarova na eletričnoj mreži bez struje ostalo preko 600.000 domaćinstava, dok je u Češkoj i sada bez struje oko 60.000 domaćinstava na istoku i severu zemlje.

Snežna mećava i olujni vetar u naletima i do 130 kilometara na čas, koji je kao od šale lomio grane i obarao drveće, paralisao je saobraćaj na mnogim lokalnim putevima i prugama u južnoj i centralnoj Poljskoj, kao i na severu i istoku Češke.

Glavni međunarodni pravci su ipak prohodni, a vatrogasci, putari i spasioci uspevaju postepeno da raskrče saobraćajnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: