Papa poziva na borbu protiv gladi

Svet mora da preduzme "odlučnu i efikasnu" akciju protiv gladi, poručio je papa Benedikt XVI povodom Svetskog dana hrane.

Izvor: Beta

Petak, 16.10.2009.

17:01

Default images

Da bi obezbedile dovoljno hrane za svoje stanovništvo, zemljama u razvoju potrebno je više investicija, posebno u poljoprivredu, navodi se u papinoj poruci upućenoj Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Kriza zahteva od vlada i međunarodne zajednice da prave odlučne i efikasne izbore", piše u poruci pročitanoj na svečanosti FAO.

"Pristup hrani je više od osnovne potrebe, to je fundamentalno pravo pojedinca i naroda", dodaje se u papinoj poruci.

Papa Benedikt XVI se često oglašavao povodom svetske krize, pozivajući na formiranje novog svetskog finansijskog poretka zasnovanog na etici i apelujući da svet ne dozvoli da njegovi najsiromašniji i najranjiviji stanovnici trpe posledice ekonomskog sunovrata.

Kriza je "posebno ozbiljna za poljoprivredu, gde je situacija postala dramatična ... Poljoprivreda mora imati na raspolaganju dovoljno investicija i resursa", dodaje se u poruci Benedikta XVI.

FAO je ove nedelje saopštila da su humanitarna pomoć i investicije u poljoprivredu smanjene poslednje dve decenije, što je doprinelo porastu broja gladnih u svetu.

Ove godine je, po podacima FAO, 1,02 milijarde ljudi gladno, zbog porasta cena hrane i svetske ekonomske krize.

FAO je saopštila da bi proizvodnja hrane trebalo da se poveća za 70 odsto da bi se prehranilo 9,1 milijarda ljudi, koliko se predviđa da će 2050. godine dostići svetska populacija.

Da bi se to postiglo, siromašnim zemljama će biti potrebno 44 milijarde dolara pomoći godišnje, a sada dobijaju 7,9 milijardi.

U sklopu obeležavanja Svetskog dana hrane, FAO je ranije danas imenovala pet novih ambasadora dobre volje, među kojima su atletičar Karl Luis i modni kreator Pjer Karden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: