Obeležen svetski "Dan belog štapa"

U Srbiji je danas obeležen svetski "Dan belog štapa" akcijama čiji je cilj da ukažu na probleme slepih i slabovidih osoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

17:11

Default images

Ne postoje tačni podaci, ali prema stručnim procenama, u Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba, izjavila je na konferenciji za novinare predsednica udruženja "Beli štap" Vesna Nestrović.

Ona je ukazala da su jedine prepreke koje stoje na putu osobama sa invaliditetom diskriminatorski stavovi i praksa i naglasila da je najveći problem slepih i slabovidih u našoj zemlji nedostatak školovanih instruktora (peripatologa) za njihovo slobodno kretanje.

Nestrovićeva je navela da država dosad, nažalost, nije pokazala spremnost da uloži sredstva u obuku ovih kadrova.

"Mi ne tražimo sažaljenje, već jednakost i poštovanje prava koja Ustav garantuje svima", rekla je ona i objasnila da to znači stvaranje mogućnosti da slepi i slabovidi budu ravnopravni građani, da se uključe u društvo i da se poštuju njihova mnogobrojna dostignuća.

Svetski "Dan belog štapa", koji se obeležava 15. oktobra, ustanovljen je 1964. godine Rezolucijom američkog kongresa.

U udruženjima slepih i slabovodih, kako je navela Nestrovićeva, ovaj dan je obeležavan od 2003. godine, a sada je prvi put i javnim manifestacijama u glavnom gradu Srbije.

Tim povodom, u prostorijama škole za strane jezike "Berlic" (Berlitz) održan je pokazni čas za slepe i slabovide.

"Berlic" je, zajedno sa Udruženjem "Beli štap", pokrenuo program edukacije slepih i slabovidih koji zasad ima pet polaznika.

Menadžerka ove škole Jelena Šijan objasnila je novinarima da se metod učenja stranih jezika zasniva prevashodno na konverzaciji i naglasila da "Berlic" namerava da uvede i programe edukacije za gluve i nagluve, kao i za osobe sa telesnim invaliditetom.

"Berlic" postoji vek i po, a njegova škola stranih jezika u Srbiji je otvorena pre pet godina, podsetila je direktorka Mikela Benak, istakavši da je cilj specijalnih programa za osobe sa invaliditetom "stvaranje jednakih uslova školovanja za sve građane".

Posle javnog časa, okupljeni predstavnici udruženja "Beli štap" i "Berlic škole" i njihovi prijatelji krenuli su u šetnju od trga Slavija do Studentskog kulturnog centra, pod sloganom "Prošetajmo zajedno".

Aktivisti i prijatelji udruženja delili su na ulici promotivni materijal i anketirali građane o tome da li poznaju osobe s invaliditetom, da li smatraju da su uslovi života prilagođeni njihovim potrebama i na koji način bi trebalo da im se pomogne.

Pored toga, ispred zgrade SKC-a održana je javna simulacija kretanja osoba koje vide sa povezanim očima i "belim štapom", kako bi iskusili koliko je teško, gotovo nemoguće, kretanje slepih i slabovidih bez peripatologa koji još ne postoje u našoj zemlji.

"Dan belog štapa" obeležiće i Pozorište na Terazijama, u kome će 19. oktobra biti izvedena predstava "Miris dve ruže" koju će slepi i slabovidi moći da prate na Brajevom pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: