Ivanović: Kosovo neće biti kandidat

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da Kosovo ima tranzicioni status, koji nikada neće biti konačni ili definitivni.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

11:58

Default images

Zbog posebnog izveštaja, koji je Evropska komisija ove godine prvi put donela o Kosovu, Ivanović ne brine. On je u "Kažiprstu" RTV B92, podsetio da je 2003. na Samitu u Solunu, Kosovo dobilo poseban mehanizam za pridruživanje EU, jer je ocenjeno da bi bilo nepravedno da Srbiju koči to što Kosovo ne može dovoljno brzo da napreduje kao sastavni deo Srbije.

Ivanović kaže i da je na to istovremeno uticala i činjenica da Srbija ne može delovati na tom delu svoje teritorije, jer je bio i ostao pod međunarodnim protektoratom.

Ivanović: Kosovo neće biti kandidat, siguran sam, do onog trenutka dok ne reši definitivno svoj status, a u ovom trenutku ima jedan tranzicioni status, koji nikad neće biti definitivni dok se Srbija sa tim ne saglasi. B92: Da li vi na bilo koji način iz tog stava Unije u pogledu evrointegracija Kosova, da to nije nešto apstraktno, nego nešto konkretno, možete da tumačite i stav Unije u odnosu na Kosovo kao državu?

Ivanović: Ne bih ja to tako povezao, jer 2003. nije bilo ni u naznakama, šta i kad i kako će se rešiti pitanje jednostrano proglašenog statusa Kosova.

Podsetimo, u godišnjem izveštaju Evropske komisije, ocenjuje se da Kosovo nema stategiju za borbu protiv organizovanog kriminala, pravosuđe je pod političkim uticajem, korupcija opštepristuna, a mali broj prognanih se vratio u svoje domove.

Navodi se i da je na mnogim poljima postignut mali napredak, što ni izbliza nije dovoljno za pozitivnu ocenu. Upozorava se da na Kosovu nema slobode izražavanja i da je Kosovo i dalje izvor i mesto tranzita za organizovani kriminal i pranje novca.

"Sporan legitimitet izbora"

Komentarišući početak izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu za koje se kandidovala 21 izborna lista partija koje zastupaju interese Srba, Ivanović je ocenio da je realističan stav Beograda da Srbi neće moći da računaju na pomoć Srbije ako se ogluše o njen čvrst stav i kandiduju se na tim izborima.

"Kada izađe svega tri odsto biračkog tela, to apsolutno dovodi do toga da mi imamo sporan legitimitet", dodao je Ivanović, ukazujući da je "nepoverenje u te institucije ogromno".

O racionalizaciji i zloupotrebama

Govoreći o tome u kojoj će meri najavljena racionalizacija državne uprave pogoditi i lokalne institucije na Kosovu, Ivanović je rekao da sve što se događa u centralnom delu Srbije pogađa i Kosovo, ali da racionalizacija, zbog problema u pokrajini, "neće biti u istoj meri".

Ivanović je rekao "da će racionalizacije sigurno biti, ali možda neće biti u onom procentu u kojoj će se ta racionalizacija odraziti na sve ljude".

Govoreći o podacima o zloupotrebi novca koji je odlazio za Kosovo, Ivanović je rekao da je objavljen izveštaj o dvostrukim platama, odnosno o onima koji su imali dva radna mesta i imena oko 240 ljudi, koja su bila "na dva različita spiska".

Ivanović je rekao da je raspisan konkurs za podsticajna sredstva i da je reč o iznosu od 1,2 miliona evra koja će dobiti 100 malih preduzeća radi unapređenja svoje proizvodnje, što znači i otvaranje bar 200 do 250 radnih mesta.

Pravo da konkurišu imaju sva pravna lica koja postoje i rade na teritoriji Kosova i Metohije ili nameravaju da na Kosmetu razvijaju svoju proizvodnju, dodao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: