Češka:"Lisabon" u skladu sa Ustavom

Češka vlada ocenila je da je Lisabonski sporazum potpuno u skladu sa Ustavom Češke.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.10.2009.

11:24

Default images

Tri tačke žalbe grupe konzervativnih senatora bliskih češkom evroskeptičnom predsedniku Vaclavu Klausu na Lisabonski sporazum Vlada je odbila kao potpuno neosnovane, a četvrta po oceni vlade ni ne ispunjava formalne uslove da se pred sudom razmotri. Vlada smatra da je Lisabonski sporazum u celini, kao i njegovi pojedini članovi, u skladu sa češkim Ustavom", saopštio je premijer Jan Fišer.

"Ustavni sud zakazao je prvo javno razmatranje žalbe 17 "Klausovih senatora" da Lisabonski sporazum krši Ustav Češke za 27. oktobar, bez obzira što su senatori pokušali da to ročište odlože dopunom žalbe koju nameravaju da predaju do kraja sedmice.

Jan Kubera iz grupe evroskeptičnih senatora je rekao da će oni učiniti sve da spreče ratifikaciju Lisabonskog sporazuma do parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Kubera i ostali senatori nadaju se da će na njima pobediti britanski konzervativci i da će u toj zemlji biti raspisan referendum o već ratifikovanom sporazumu i da će ga Britanci odbaciti.

Do tada jedina prepreka da sporazum stupi na snagu u celoj Evropskoj uniji ostaje odbijanje češkog predsednika Vaclava Klausa da ga potpiše dok ne presudi Ustavni sud.

Klaus je postavio i novi ultimatum da Češka mora da dobije čvrste pravne garancije da će biti izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava, kao što su to za sebe izborile Velika Britanija i Poljska.

U vreme kada se sporazum tek dogovarao a ni u toku ratifikacije u češkom parlamentu, predsednik taj svoj zahtev nije ni pomenuo a pojavio se tek u poslednjem trenutku, prošle sedmice, kada je postalo prvi put jasno da će Ustavni sud doneti presudu po hitnom postupku.

Klaus je jtokom posete Moskvi ponovio da ne odustaje od tog svog ultimatuma koji pravda strahom da će sudetski Nemci, deportovani iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata, zahvaljujući Povelji moći da traže odštetu za konfiskovanu imovinu od evropskih sudova, zaobilazeći češke.

Taj Klausov argument odbacio je kao potpuno neosnovan bivši šef diplomatije susedne Slovačke Jan Kubiš, koja bi, kada bi Klaus bio makar delimično u pravu, takođe imala razloga za strah od imovinskih zahteva svojih karpatskih Nemaca i Mađara.

"Mi smo napavili analize. Rezolucija o Benešovim dekretima (poratni pravni osnov za deportacije Nemaca i Madjara iz Čehoslovačke) koju je usvojio naš paralament izazvala je veliku raspravu i u EU.

Imali smo tako i ekspertize koje su izradile pojedine grupe u Evropskom parlamentu. A one su nam dale sigurnost da ne moramo da se plašimo uticaja Lisabonskog sporazuma na Benešove dekrete", rekao je Kubiš češkom listu Lidove novini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: