Skupština nastavila rad

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad, a početak sednice iskoristili su da od predstavnika Vlade zatraže razna obaveštenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

10:46

Default images

Poslanici zatim treba da nastave razmatranje amandmana koji su podneti na Predlog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, kojim se uređuju prava i obaveze građana i insititucija kompletnog sistema odbrane u toj oblasti. Skupština je raspravu u pojedinostima o tom aktu započela juče, a u njenom dosadašnjem toku razmotrila je nešto više od polovine podnetih amandmana.

Predložena rešenja su u raspravi uglavnom kritikovali radikali i naprednjaci, ali i poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a najveći broj kritika odnosio se na mogućnost civilnog služenja vojnog roka.

Predloženim zakonom uređuju se vojna obaveza, pozivanje vojnih obveznika, regrutna i obaveza služenja vojnog roka, odlaganje i prekid služenja vojnog roka i otpuštanje iz Vojske Srbije.

Njime se uređuju i rezervni sastav Vojske, putovanje i boravak vojnih obveznika u inostranstvu, pravo na naknade za vršenje vojne obaveze, evidencija vojnih obveznika, radna obaveza u državnim organima i pravnim licima od značaja za odbranu.

U zakonu se ističe da je vojna obaveza opšta, da joj podležu svi državljani Srbije i da se sastoji od regrutne obaveze, obaveze služenja vojnog roka, obaveza vršenja civilne službe i obaveza u rezervnom sastavu koje se obavljaju pod uslovima propisanim zakonom.

Pošto završe pretres amandmana na taj predlog zakona, poslanici bi trebalo da pređu na raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o civilnoj službi, na koji je podneto oko sto amandmana.

Poslanici SRS-a ne mogu u posetu Holandiji?

Sastav delegacije srpskih poslanika za posetu parlamentu Holandije izazvao je oštru polemiku u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović saopštio je za govornicom da je Odbor za inostrane poslove odredio delegaciju za posetu parlamentu Holandije u kojoj nema predstavnika SRS.

To, kako je istakao, govori da predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović prihvata da postoje poslanici prvog i drugog reda.

Na pitanje Todorovića po kom kriterijumu određuje sastav delegacija za posete inostranstvu, Slavica Đukić-Dejanović je rekla da vodi računa o zastupljenosti stranaka prilikom određivanja delegacije, ali da je u konkretnom slučaju delegaciju odredio Odbor za inostrane poslove i da će se raspitati zašto u delegaciji nema radikala.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija je rekla da je posetu parlamentu Holandije inicirao srpski parlament i da se prilikom određivanja delegacije vodilo računa o tome "ko su oni koji na najbolji način mogu da predoče interese Srbije u toj državi koja se protivi odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma" sa EU.

"Mi ne idemo u posetu Haškom tribunalu, ne idemo tamo da polemišemo o Haškom tribunalu, nego da pomognemo Srbiji da se odmrzne Prelazni sporazum i da se na taj način omogući vizna liberalizacija i ubrzanje procesa evropske integracije", rekla je Kolundžija i ocenila da prilikom određivanje delegacije nije prekršen poslovnik.

Ona je navela da je politički stav SRS problem zbog koga Srbija ne može da ostvari taj cilj i dodala da je insistiranje na ravnopravnoj zastupljenosti partija u toj delegaciji "bez mnogo smisla".

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz, javljajući se po Poslovniku, upitao je po kom osnovu je data reč Kolundžiji i naveo da bi u delegacijama trebalo da budu zastupljene sve stranke.

Šormaz je rekao da se Kolundžija poziva na takozvanu narodnu volju izraženu na izborima i dodao da su i radikali nekom narodnom voljom u parlamentu.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević upitao je Slavicu Đukić-Dejanović kako će parlament da ostvari svoju kontrolnu i nadzornu ulogu koju je ona najavila pre početka jesenjeg zasedanja.

Slavica Đukić-Dejanović je rekla da će to pitanje biti precizirano zakonom o Skupštini, koji je, kako je navela, priveden kraju i o kojem će se vrlo brzo izjasniti parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: