Statut uskoro u Skupštini?

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Dušan Elezović, kaže da su predstavnici pokrajinske i republičke vlade u potpunosti usaglasili tekst zakona o nadležnostima.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

10:07

Default images

Iako je Statut Vojvodine u pokrajinskom parlamentu usvojen još pre godinu dana i narednog dana upućen Skupštini Srbije kako bi se ona u roku od 90 dana izjasnila o tom aktu, pokrajinski statut još nije bio na dnevnom redu srpskog parlamenta.

Predsednik pokrajinskog odbora vladajuće Demokratske stranke Dušan Elezović kaže da bi statut uskoro mogao da se nađe u Skupštini. Elezović kaže da se samo čeka usvajanje zakona o nadležnostima i imovini Vojvodine.

“Ono što mogu da kažem kao informacija kojom ja raspolažem je da su se predstavnici pokrajinske i republičke vlade u potpunosti dogovorili i usaglasili ceo tekst Zakona o nadležnostima i da će se on u narednih nekoliko dana ili nedelja naći pred Vladom i da će onda tekst Zakona biti upućen pokrajinskom parlamentu na usaglašavanje sa tekstom Statuta kako bi bila urađena pravnotehnička redakcija i kako bi se oba akta našla pred poslanicima parlamenta“, kaže Dušan Elezović, šef pokrajinskog odbora DS-a.

Elezović je rekao da nikakvih suštinskih promena statuta neće biti. On je poručio da ne postoji razlog za strah od otcepljenja Vojvodine, navodeći da su ti strahovi produkt partija koje nemaju podršku birača, kao i da su oni razlog tolikog odlaganja. Željko Tomić iz DSS-a odbacuje optužbe i kaže da je za ovo odlaganje kriva vladajuća koalicija.

„Ako smo mi kao opozicija zamutili nešto, i sprečili i odugovlačili oko Statuta i Zakona o nadležnostima, kako je to moguće? Pa vi ste odgovorni. Vi ste ti koji je trebalo da ispoštujete Ustavom predviđene rokove i da završite priču oko Statuta uveliko“, ističe Željko Tomić iz DSS-a.

Aleksandra Jerkov iz LSV-a kaže da iako je DS odneo veliku pobedu na pokrajinskim izborima, ova stranka i dalje gleda interes centrale u Beogradu, a ne građana Vojvodine.

“Upravo ta podrška građana Vojvodine koju ste pominjali vas je obavezala na drugačije ponašanje, jer ste vi na pokrajinske izbore izašli sa programom koji je nudio mnogo više od onoga što Statut predviđa i odjednom niti toga ima niti se o tome govori, a pokrajina čeka“, objašnjava poslanica LSV-a Aleksandra Jerkov.

Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke je ponovio neslaganje sa ovakvim statutom, ali i rekao da još u skupštinu nisu stigli predlozi pomenutih zakona koji su neophodni kako bi se nastavila procedura potvrđivanja statuta

„Ja bih rekao građanima da Statut u skladu sa Ustavom mora da bude donesen, samo je pitanje kakvog sadržaja, kaže Aleksandar Vučić iz SNS-a. Vi ste primetili da uz to, sem Zakona o nadležnostima, moraju da budu doneti i Zakon o finansiranju AP Vojvodina i Zakon o imovini AP Vojvodine, ali njih nema ni u nacrtu. Mi nemamo ništa od ovoga ni u predlogu, dakle sve je u formi nacrta“, objašnjava on.

Inače, Statut Vojvodine je pre godinu dana usvojen sa 89 glasova za i 21 protiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: