Pakistan: Poginulo 39 osoba

Najmanje 39 osoba je poginulo u napadu ekstemista na zgradu policije u Lahoru,i vazdušnom napadu na uporište talibana u Severnom Vaziristanu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.10.2009.

08:17

Default images

Sedmorp ljudi, među kojima jedan napadač i najmanje četvorica pripadnika snaga reda, ubijeni su u napadu naoružane grupe na regionalni štab Federalne istražne agencije pakistanske policije u Lahoru, glavnom gradu provincije Pundžab, javio je Rojters.

Četvorica naoružanih muškaraca napala je sedište kriminalističke policije u Lahoru, izjavio je portparol policije Mohamed Jasin. "Njih dvojica ili trojica uspeli su da uđu u zgradu gde rade policijski i civilni službenici", rekao je on, dodajući da je policija u međuvremenu preuzela kontrolu nad zgradom.

U Kohatu, gradiću u Severozapadnoj graničnoj provinciji, u eksploziji automobila bombe ispred policijske stanice život je izgubilo najmanje 10 ljudi. Policija je saopštila da među poginulima ima dece.

U napadu američke bespilotne letelice na kuću u blizini Miranšaha, glavnog grada Severnog Vaziristana, ubijena su četvorica ekstremista, naveli su izvori iz pakistanske obaveštajne službe.

Pakistanska vojska je pokrenula vazdušne napade na položaje pakistanskih talibana u Južnom Vaziristanu, blizu granice sa Avganistanom, a najavila je i kopnenu ofanzivu.

SAD, koje se bore protiv ekstremista u Avganistanu, zameraju Islamabadu zbog toga što ne uspeva da eliminiše talibanska uporišta na pakistanskoj teriroriji i u poslednjih nekoliko meseci su pojačale napade bespilotnim letelicama na talibanske položaje.

Pakistan je u poslednje vreme zahvatio talas nasilja bez presedana a napadi uglavnom bombaša-samoubica povezanih sa talibanskim pokretom i Al-Kaidom su gotovo svakodnevni.

U poslednje dve godine u tim napadima je stradalo 2.250 ljudi.

.

Policija preuzela kontrolu u Lahoru

Policija u pakistanskom gradu Lahoru saopštila je da je preuzela "potpunu kontrolu" pošto je više od 20 ljudi poginulo kada su naoružane grupe izvele gotovo istovremena tri napada na policijske zgrade u tom gradu, javile su agencije.

"Situacija je sada potpuno pod kontrolom", izjavio je novinarima general Šafkat Ahmad, komandant vojne oblasti Lahora.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rehman Malik izjavio je da najnoviji napadi pobunjenika neće zaustaviti vlasti u borbi protiv terorista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: