UN za zabranu trgovine organima

Potrebna je međunarodna konvencija kako bi se zabranila trgovina ljudskim organima, tkivima i ćelijama, ističe se u zajedničkom izveštaju UN i Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.10.2009.

17:30

Default images

Međunarodnim stručnjacima se istovremeno upućuje apel da se dogovore oko definicije ove trgovine koja bi trebalo da bude deo međunarodne konvencije koja bi uključila i mere za sprečavanje kriminala, zaštitu i pomoć donorima i kažnjavanje trgovaca, kazala je austrijski javni tužilac i koautor izveštaja Karmen Prior na jučerašnjem predstavljanju izveštaja.

Ona je istakla da gonjenje trgovaca organima treba da obuhvati "posebno posrednike, lekare i medicinsko osoblje umešano u takve aktivnosti" i podsetila da je u okviru protokola UN i konvencije Saveta Evrope protiv trgovine organima uzimanje organa čoveku već definisano kao zločin.

Karmen Prior je, međutim, navela da ne postoje međunarodni instrumenti za borbu protiv trgovine organima.

Trgovina organima nije samo suprotna etici ona, takođe, može da izazove veće opasnosti po zdravlje, kako davaoca tako i primaoca, nego kad je reč o dobrovoljnom i besplatnom presađivanju organa, navodi se u ovom dokumentu od stotinu strana.

"Ističemo kao osnovni princip da dobijanje organa ili tkiva radi presađivanja ne sme da bude u vezi sa novčanom koristi", rekao je na konferenciji za štampu Artur Kaplan sa univerziteta u Pensilvaniji i jedan od autora izveštaja, ističući da ono treba da bude zasnovano na dobrovoljnosti i ljubavi prema bližnjem.

"Mada postoje predlozi o stvaranju legalnog tržišta za komercijalno presađivanje organa, smatramo da prodaja delova tela za novac u suštini predstavlja ekspoataciju siromašnih jer u većini zemalja ljudi koji se na to odluče zapravo nemaju drugi izbor", napomenuo je on.

Podaci o trgovini organima su retki. Poznato je na primer da od pet do 10 odsto od ukupno 68.000 transplantacija bubrega godišnje u svetu otpada na trgovinu organima.

U izveštaju se, takođe, skreće pažnja na tzv. turizam radi presađivanja organa, na koji se odlučuju mahom građani bogatih zemalja Zapadne Evrope, Severne Amerike i pojedinih zemalja Azije i odlaze u siromašne zemlje, pre svega Afrike i Azije, da bi nabavili neki organ.

Ovakav aranžman, koji podrazumeva troškove puta i presađivanja, danas košta od 70.000 do 160.000 dolara od čega veći deo završi u džepovima trgovaca i posrednika umesto donora.

Ranija istraživanja su pokazala da u 58 do 86 odsto slučajeva, dolazi do pogoršanja zdravlja osoba koje prodaju svoje organe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: