UNS traži izradu novog zakona

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vladu Srbije da uvaži zabrinutost Evropske komisije i izradi novi Zakon o informisanju.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

17:28

Default images

Uz Međunarodnu federaciju novinara i komisija Evropske unije deli zabrinutost novinara i srpske javnosti da drakonske novčane kazne predstavljaju opasnost za slobodu medija u Srbiji, ističe se u saopštenju UNS-a. To udruženje je istaklo da se pridružuje oceni Evropske komisije da se u Srbiji nastavlja mešanje političara u rad medija.

UNS je naveo da je ministar kulture prošle sedmice doneo podzakonski akt, Pravilnik o registru javnih glasila, u kojem je jasna namera da se rđav zakon u jednom delu popravi aktom koji nema zakonsku snagu.

Navodi se da se tim pravilnikom u članovima 7 i 8 dozvoljava prenošenje prava na izdavanje javnog glasila i u slučajevima kada je to zabranjeno nedavno usvojenim zakonom.

Dobro je što je i ministar Nebojša Bradić uvideo da su restriktivne odredbe zakona u suprotnosti sa Ustavom Srbije, na šta su letos na vreme upozoravali brojni eksperti za Ustav, ali zakon se ne može popraviti propisima nižeg ranga, ocenio je UNS.

Dodaje se da je dobro i što Republičko tužilaštvo daje javna obećanja da će se zakon provoditi u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da ostaje činjenica da je Skupština Srbije usvojila zakon koji nije po evropskim standardima.

Najbolji put da Srbija i u oblasti medijske regulative nastavi napredak ka evropskim integracijama je brzo donošenje novog, na evropskim standardima zasnovanog Zakona o javnom informisanju, smatra UNS.

To udruženje upozorava i da je pri donošenju novog zakona neophodno konsultovati novinarska i medijska udruženja, za razliku od zakona koji je letos, kako se navodi, pisan iza leđa medijske zajednice Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: