Severni pol bez leda tokom leta

Severni pol će se za deset godina pretvoriti u otvoreno more tokom leta, zaključio je tim istraživača koji su tri meseca proveli na Arktiku.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

23:01

Default images

Članovi Katlin tima za posmatranje Arktika, predvođeni istraživačem Penom Hedouvom merili su debljinu leda dok su na sankama i peške prelazili Severni pol ranije ove godine.

Njihovi nalazi pokazuju da se veći deo ledenog pokrivača u toj oblasti sastoji od leda starog godinu dana i debelog oko 1,8 metara koji će se otopiti idućeg leta. Ta oblast tradicionalno ima deblji i višeslojni ledeni pokrivač koji se ne topi tako brzo.

"Pošto je sada veći deo oblasti prekriven ledom starim godinu dana jasno je da je osetljiviji", rekao je profesor Piter Vadams, član grupe o izučavanju Polarnog okeana na Univerzitetu Kembridž koja je analizirala podatke Katlin tima.

Vadams je rekao da sada veći delovi te oblasti mogu da se pretvore u vodu čime se skraćuje vreme kada će led tokom leta potpuno nestati.

On je rekao da podaci koje je prikupila ekspedicija Katlin podržava mišljenje da će Arktik leti biti bez leda u roku od 20 godina, a da će se najveći deo otopljenja dogodi u roku od 10 godina.

Martin Somerkorn iz Svetskog fonda za prirodu (WWF) rekao je da Arktikima centralnu ulogu u klimi Zemlje, i da takav gubitka ledenog pokrivača na Arktiku može da ima dalekosežan uticaj na klimu.

On je rekao da bi to moglo da dovede do plavljenja koje bi pogodilo četvrtinu stanovnika planete, do znatnog povećanja emisije gasova sa efektom staklene bašte i do ekstremnih vremenskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: