Zabranjena nacistička organizacija

Sud u gradu Opole na jugu Poljske naredio je da se raspusti lokalna organizacija Nacionalno-radikalnog bloka zbog propagiranja nacizma i širenja rasne mržnje.

Izvor: Beta

Utorak, 13.10.2009.

10:56

Default images

U obrazloženju suda navodi se da je to prvi put da se raspušta jedna organizacija tog tipa, a njenim članovima se, osim propagiranja nacizma i pozdravljanja dignutom rukom po ugledu na Hitlerove naciste, na teret stavlja i širejne rasne mržnje.

Nacionalno-radikalni blok (ONR) u postkomunističkoj Poljskoj organizovao se po ugledu na nekadašnji istoimeni, ekstremistički desničarski i antisemitski pokret ponikao u Poljskoj 1934. godine.

Pošto je stari ekstremistički i antisemitski ONR zabranjen kao celina, njegove lokalne organizacije registrovale su se pojedinačno, a sada je sud napravio presedan i takvu lokalnu organizaciju iz mesta Bžeg zabranio.

Predlog da se organizacija zabrani sudu je podnet uporedo sa optužnicom za trojicu članova ONR iz Bžega koji su javno na pomenu šlezijskim ustanicima i 2006. i 2007. godine dizali ruke u nacistički pozdrav "Zig hajl".

Sva trojica osuđena su maja ove godine za to pozdravljanje na pola godine zatvora uslovno uz zabranu da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju.

"Konačno su počeli da se poštuju zakoni u Poljskoj. Prvi put je zabranjena jedna neofašistička organizacija. Udruženje kao što je ONR nikada nije ni smelo da se registruje", rekao je za „Gazetu viborču“ šef antifašističke organizacije „Nikada više“ Marćin Kornak.

"Sud nije pogrešio. Naš Ustav je tu izuzetno jasan. Evropa je prošla kroz totalitarno iskustvo i omladinu treba štiti od demagogije onih koji ne znaju atmosferu onog vremena. Ta presuda je presedan na koji će moći da se pozovu i drugi sudovi", pozdravio je presudu i bivši predsednik Ustavnog suda Poljske Ježi Stempjenj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: