"Neće biti gužvi u sudovima"

Početak sprovođenja reformi u pravosuđu neće biti propraćen gužvama i blokadom sudova, kaže za B92 ministarka pravde Snežana Malović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

16:47

Default images

Odbrojavaju se dani do početka reforme pravosuđa u Srbiji, kada će biti smanjen broj sudova širom zemlje. I dok se u javnosti procenjuje da bi to moglo da izazove velike gužve i blokade sudova, ministarka pravde to negira. Ona kaže za B92 da će upravo nova reorganizacija sudova i tužilaštava doprineti njihovoj većoj efikasnosti.

Prvi januar nije samo početak nove godine, već početak nove ere u srpskom pravosuđu. Bar tako obećavaju u ministrastvu pravde tvrdeći da će sve biti znatno efikasnije.

Međutim, u javnosti su se već pojavile spekulacije da sudije već ne zakazuju nova suđenja za decembar, a ni tužioci ne preuzimaju nove predmete, jer ne znaju sve detalje o budućem poslu.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je za fizičko preseljenje namerno izabran period oko Nove godine kada se praznuje. Ministarka veruje da je pravosudnim radnicima buduća reorganizacija potpuno jasna i da nema razloga da se stane s radom.

“Ne postoji razlog da se predmeti ne zakazuju, ne postoji razlog da dođe do zastoja. Nije novina i to nije sprecifičnost ove godine da je postoje smanjeni kapacitet rada u decembru i januaru, jer to predstavlja neki presek godine”, kaže ministarka. Ona dodaje da se tada rade godišnji izveštaji o radu sudija i sudova, kao i da se tada uglavnom posvećuje pažnja rešavanju hitnih predmeta kao što su pritvorski predmeti ili donošenje privremene mere.

“Ako govorimo o parničnim postupcima, uglavnom se u tom periodu izrađuju odluke i ja nisam do sada čula da su se predmeti zakazivali trećeg ili četvrtog januara. Uglavnom se u drugoj polovini januara počinje sa punim kapacitetom suđenja”, navodi ona.

Ni činjenica da je smanjen broj sudova i tužilaštava na lokalnom nivou neće uticati na smanjenje njihove efikasnoti, ističe ministarka pravde. Ona uverava građane da neće morati da putuju u veće gradove po pravdu, jer je, pored centrala opštih sudova, novom organizacijom predviđeno postojanje sudskih jedinica po manjim mestima.

“Neće biti ometen pristup pravde i građani će pristupati pravdi u onoj zgradi u kojoj su do sada činili. Ne vidim razloga da budu pojačane gužve”, smatra ministarka.

Snežana Malović kaže da se do naizgled manjeg broja opštih sudova i tužilaštava došlo na osnovu podataka o efikasnosti samih sudova i da je primećena različita koncentracija sudskih predmeta u Beogradu u odnosu na jug Srbije. Novom preraspodelom svi sudovi podneće podjednak teret, tvrdi ona.

“Primer suda u Arilju, koji jedan parnični postupak može da reši za dva meseca, što je u Beogradu u ovom trenutku skoro nedostižan ideal. Sve je to doprinelo da razmišljamo u pravcu koja je metodologija kako bi sudije bile jednako opterećene kako bi naši građani bez obzira gde žive u isto vreme dolazili do sudskih odluka. Uverena sam da ćemo ovom koncentracijom sudova doprineti jednakoj opterećenosti i efikasnosti”, ističe ministarka pravde.

Snežana Malović dodaje da je u toku izrada sudskog poslovnika, koji treba da uredi unutrašnju organizaciju rada i očekuje prvu radnu verziju za dve nedelje. To će smanjiti negativne efekte celokupnih reformi pravosuđa u Srbiji, smatra ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: