EK: Problem - korupcija na Kosovu

Na Kosovu nema slobode izražavanja, postoji politički uticaj na sudove, a korupcija je opšteprisutna, piše u izveštaju EK koji objavljuju prištinski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

16:14

Default images

Evropska komisija na 52 stranice izveštaja, koji će zvanično biti objavljen u sredu, prikazuje Kosovo u vrlo negativnom svetlu, ocenjuju prištinskih mediji. Prištinski list “Koha ditore” prenosi da EK opisuje Kosovo u dosta negativnom svetlu, bez obzira na to što je zabeležen nekakav napredak u političkoj stabilnosti, usvajanju zakona i zaštiti manjina.

Korupcija ostaje dominantna u mnogim oblastima na Kosovu, te stoga ostaje pitanje za ozbiljnu brigu. Podaci kosovske agencije za borbu protiv korupcije potvrđuju navode Evropske komisije, a direktor te agencije Hasan Preteni očekuje veću reakciju pravosuđa.

U izveštaju se navodi da je na Kosovu postignuta politička stabilnost, ali da nije garantovana sloboda izražavanja, da nedostaje sloboda štampe i da ima političkog uticaja na medije.

Ukazuje se da ozbiljan problem za razvoj ekonomije predstavlja i “neformalna ekonomija” kao i prepreke za razvoj privatnog sektora. Za pojavu ovih i drugih anomalija analitičar Behljulj Bećaj odgovornost vidi i u kosovskim institucijama i u međunarodnim misijama.

U izveštaju se konstatuje da Vlada Srbije stvara paralelne organe na Kosovu, a da Vlada Kosova ne kontroliše celu teritoriju.

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da su izveštajem potvrđene ocene Prištine o destruktivnosti Beograda, a što se tiče severa Kosova,Tači je rekao da će kosovske vlasti na severu i dalje raditi sa predstavnicima međunarodnih organizacija, "pogotovo sada kada je na severu otvorena kancelarija EU".

Predstavnici organa Vlade Srbije na Kosovu kažu da oni ne misle da su njene institucije paralelne, jer se njima čuvaju preostali Srbi.

Načelnik kosovskog okruga Goran Arsić kaže da nema naznaka da će Beograd uskoro promeniti stav da nema uslova da Srbi izađu na lokalne izbore u novembru na Kosovu.

Prema mišljenju Evropske komisije, Srbi bi svojim učešćem na lokalnim izborima povećali mogućnost da iskoriste različite evropske projekte za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: