Ivanović o izveštaju EK o Kosovu

Pogrešno je nazivati srpske institucije na Kosovu paralelnim, jer je reč o jedinim institucijama kojima tamošnji Srbi veruju, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

15:14

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je gostujući u Vestima B92 komentarisao nezvanične navode prištinskih medija da je Evropska komisija u svom izveštaju prvi put konstatovala da zvanični Beograd održava paralelne institucije na Kosovu i da kosovska vlada ne kontroliše čitavu teritoriju.

"Ne treba sumnjati u informacije iz albanske štampe, jer oni imaju svoje predstavnike u Briselu. Ovaj izveštaj govori o paralelnim institucijama. Mislim da je to potpuno pogrešno”, navodi Ivanović.

“Od samog početka, znači od 1999. godine one institucije koje su pod kontrolnom Republike Srbije, nazivaju se paralelne, a to je pogrešno, jer to su jedine institucije kojima Srbi veruju i jedine u kojima Srbi od samog početka učestvuju” ,ističe Ivanović.

On dodaje da su “školstvo i zdravstvo, u poslednje vreme i lokalna samouprava organi koji su direktno vezani za našu vladu”.

“U njima Srbi apsolutno učestvuju i to u velikom broju, za razliku od onih institucija koje kontrolišu vlasti u Prištini, te institucije po pravilu ili imaju malo učešće ili gotovo beznačajno”, navodi Ivanović.

Komentarišući ocene da je na Kosovu najveći problem politički uticaj na medije i sudstvo i korupcija, državni sekretar je rekao da je “sada to svima jasno , mada je to možda bilo teško shvatiti u vreme od 1999. do 2003, kada su o tome govorili samo Srbi”.

“Međutim, za korupciju su potrebna dva partnera, vlast, u ovom trenutku to su kosovski Albanci, i organizovani kriminal. I jednoga i drugoga imamo u izobilju na Kosovu i Metohiji. Njihova saradnja je tako dobra da sumnjam da će Euleks lako razbiti taj veoma čvrst lanac i čvrstu vezu”, zaključio je Ivanović.

Nezvanične navode iz izveštaja Evropske komisije o Kosovu komentarisao je i premijer Kosova Hašim Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: