Kesić: Potreban dogovor EU i SAD

Politički analitičar Obrad Kesić kaže da SAD i EU moraju da se dogovore kako da nastupaju na pregovorima u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

12:28

Default images

Kesić smatra da je zbog njihovog neslaganja blokirana međunarodna zajednica. On je ocenio da se međunarodna zajednica previše angažovala, direktno oduzimajući autoritet državnim i lokalnim institucijama i ne poštujući demokratski proces, a da u poslednjih 15 godina ljudska prava na Balkanu najviše krši upravo visoki predstavnik.

Grupa saradnika švedskog ministra inostranih poslova Karla Bilta i zamenika državnog sekretara SAD Džejmsa Stajnberga sada će razgovarati sa lokalnim političkim liderima cele regije, kako bi na bazi tih razgovora sastavili neki dokument, rekao je Kesić, ocenivši da se ni u tom desetodnevnom roku "neće ništa izmeniti".

U Butmiru kod Sarajeva 9. oktobra završen je sastanak zvaničnika EU i SAD s liderima sedam političkih stranaka u BiH, kojima su izneti predlozi mera koje treba da preduzmu da bi BiH bila funkcionalna država, dok su novi razgovori najavljeni za 20. oktobar.

Kesić je za B92 rekao da su "vatrogasci istovremeno i piromani" i da je jedan od ključnih uzroka sadašnje situacije u BiH međunarodna zajednica, a pogotovo kancelarija visokog predstavnika, koja nema autoriteta i čije odluke Republika Srpska ne želi da prihvata.

Kesić je ukazao na veliki sukob između SAD i EU o skoro svakom pitanju vezanom za BiH, od toga da SAD procenjuje da je situacija alarmantna i možda na ivici novog rata, dok EU smatra da je stanje loše, ali da ima puno toga što govori o napretku i da nije moguć novi rat.

Veliki problem je u saglasnosti o tome šta je potrebno učiniti i EU sada želi da reši praktična pitanja koja bi dovela do zatvaranja kancelarije visokog predstavnika do kraja godine, dok SAD to ne žele, rekao je Kesić.

Kesić kaže da EU želi da reši problem liberalizacije viznog režima prema BiH, dok SAD, sa druge strane, "gura" pitanje ustavnih reformi.

On smatra da, kada je reč o državnoj imovini, ima nade da bi moglo nešto brzo da se rešava, jer nema velikih podela između pozicija lokalnih političara i zato što postoji sporazum o državnoj imovini tri premijera.

Govoreći o proteklom skupu u Butmiru, Kesić je ocenio da su ciljevi bili da se sačuva jedinstvo EU i Amerike, da se poboljšaju odnosi i ojača saradnja i da se preko BiH poboljša odnos Evrope i Amerike, odnosno da se sačuva kredibilitet EU i Amerike.

Rešavanje praktičnih i teških problema BiH je tek na trećem mestu, dodao je Kesić, ističući da sve što se ponudilo u Butmiru "nije ništa novo" i da politika Amerike prema BiH nije vezana za neki važniji, ni za neki vitalni interes SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: