SOS linija za pomoć deci

Obučeni volonteri do sada primili više od 4 hiljade poziva. Najčešće zovu osnovci i srednjoškolci koji uglavnom imaju probleme u odnosima sa vršnjacima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

10:28

Default images

Ova linija je besplatan, anoniman, poverljiv i stalno dostupan telefonski servis. Najviše zovu mladi, koji imaju između deset i petanaest godina. Oko 37 odsto njih se javlja zbog problema u odnosima sa vršnjacima, sa oko 15 odsto poziva slede psihosocijalne teme i mentalno zdravlje, ali i problemi zbog loših odnosa u porodici.

SOS dečija linija registrovala je i 7,6 odsto poziva u vezi sa zlostavljanjem i nasiljem, što ne znači da je nasilja malo, već da se u maloj meri prijavljuje, kažu savetnici dečje linije.

“Uglavnom koristimo nedirektivne metode. prvo saslušamo dete i istražujemo situaciju. Poneki put je potrebno samo ohrabrenje za dete, prosto neka vrsta podrške. Jako često smo primetili da deca nemaju osobu od poverenja u blizini, i jednostavno nemaju sa kim da razgovaraju”, kaže savetnik dečije linije Maja Stavrić

Najmalđa osoba koja je potražila pomoć na broju 0800 123456 imala je samo šest godina, a najduži razgovor trajao je dva sata. Linija radi 24 časa 365 dana, a za četiri godine, koliko linija postoji, volonteri su primili više od četrdeset hiljada poziva. Osam odsto od ovog broja čine i pozivi odraslih koji su zabrinuti za svoje dete.

“Mi na našoj liniji imamo psihologe, pedagoge, lekare i pravnike. I 22 volontera koji su prošli dugačku i iscrpnu obuku koja je proznata od našek ministarstva”, ističe Milan Marković, supervizor dečije linije Srbije

Dečija linija u Srbiji član je međunarodne organizacije „Child Help Lines International“ koju čine linije iz preko 150 zemalja sveta. Statistika pokazuje da je vrsta problema i broj poziva u Srbiji isti kao i u zemljama članicama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: