Napredak u sprovođenju reformi

Prema poslednjem izveštaju Svetske banke, Srbija je po jednostavnosti procedura napredovala za dva mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

08:07

Default images

Prema poslednjem izveštaju Svetske banke, reforme u zemljama zapadnog Balkana napreduju. Najveći problemi registrovani su u poreskoj politici, izjavila je potpredsednica Odeljenja za razvoj finansijskog i privatnog sektora u Svetskoj banci Sabine Hertveld.

"Kada govorimo o jednostavnosti poslovanja i sprovođenju reformi, Srbija se trenutno nalazi na 88. mestu od ukupno 183 zemlje", kaže Sabin Hertveld iz Svetske banke.

Srbija se na toj lestvici pomerila za dva mesta i to pre svega zahvaljujući tome što je sprovela reforme tako da preduzetnici kada žele da otvore preduzeće svu papirologiju predaju na jednom šalteru i zahvaljujući većoj dostupnosti kredita", rekla je Hertveldova.

Najveći nedostatak je broj uplata raznih vrsta poreza - koji iznosi čak 66 uplata godišnje, dok je prosek istočne Evrope 45, a razvijenih zemalja, članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj 12,8.

Jedan od glavnih nedostataka takođe je procedura za izdavanje građevinskih dozvola i licenci. Kako objašnjava Hertveldova, izuzetno je važno to što su same zemlje prepoznale značaj reformi.

"Zapadni Balkan je region u kojem do reformi neophodnih za lako poslovanje dolazi veoma brzo. Tu je svakako Makedonija, ali i i Srbija i Hrvatska, koje razumeju značaj reformi za lakše poslovanje", podseća Sabin Hertveld.

"Makedonija je odličan primer i ona je trenutno jedna od deset najvećih zamalja reformatora na svetu. Makedonija je napredovala u 7 od 10 oblasti i sa 69. mesta se popela na 32. mesto", kažu u Svetskoj banci.

Hrvatska se na istoj listi pomerila sa 110. mesta na 103, dok je Albanija od prošle godine napredovala za sedam mesta, i to sa osamdeset devetog na osamdeset drugo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: