Abas traži izjašnjavanje Saveta UN

Palestinski lider Mahmud Abas zahteva glasanje u Savetu UN za ljudska prava o izveštaju o ratnim zločinima počinjenim prošle zime u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

00:54

Default images

Abas je izjavio da je dao instrukcije svom izaslaniku u Ženevi da traži izjašnjavanje UN o tom pitanju. U obraćanju naciji, skoro dve nedelje nakon što je palestinska strana odložila glasanje o tom dokumentu, navodno pod pritiskom SAD, Abas je rekao da "savet mora doneti odluku da se sudi svakome ko je počinio zločine protiv palestinskog naroda".

Odlaganje glasanja izazvalo je oštre kritike mnogih Palestinaca iz raznih palestinskih organizacija.

Abas je naveo da je Palestinska oslobodilačka organizacija osnovala komisiju za istragu da se utvrdi zašto je odlučeno da se glasanje odloži.

"Ako komisija kaže da smo pogrešili, spreman sam da preuzmem odgovornost i da to priznam", rekao je Abas.

"Ja poštujem mišljenje većine nakon svega što se desilo i odlučio sam da se stvar ponovo preda Savetu za ljudska prava", rekao je palestinski predsednik, inače vođa Fataha.

Jedan Abasov savetnik priznao je još prošle nedelje da je palestinsko rukovodstvo pogrešilo zbog suspendovanja akcije o izveštaju UN.

U tom dokumentu na 575 strana otpužuju se i Izrael i ekstremisti iz islamističkog Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, za ratne zločine tokom tronedeljne izraelske ofanzive. Ipak kritike upućene Izraelu su oštrije.

Abas je povukao palestinsku podršku za glasanje u Savetu za ljudska prava da se izveštaj pošalje Generalnoj skupštini UN radi moguće akcije.

To bi bio prvi u čitavom nizu koraka ka mogućem suđenju za ratne zločine. Zbog palestinskog stava glasanje o izveštaju je odloženo za pola godine.

Američki zvaničnici su, navodno, rekli palestinskim liderima da bi debata o ratnim zločinima komplikovala napore za obnovu izraelsko-palestinskih pregovora.

Abasovi savetnici su, međutim, nastojali da odbrane takav stav, naglasivši da je Palestincima potrebno više vremena da dobiju međunarodnu podršku za izveštaj.

Četvoročlana komisija za istragu, koju je predvodio bivši tužilac Haškog tribunala i južnoafrički sudija Ričard Goldston je sačcinila izveštaj, a Izrael nije sarađivao sa radom istražitelja.

Abas i saradnici isticali su da odlaganje akcije ne znači pokopavanje izveštaja, ali su očito potcenili ljutiti odgovor Palestinaca.

Svakim danom bilo je više protesta, marševa i osuda ne samo od rivalskog Hamasa, već i organizacija za ljudska prava i intelektualaca, prenose izraelski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: